korisne informacije

Veliki blagdanski pregled: Evo kako će raditi trgovački lanci i šoping centri

18.12.2017 u 06:42

Bionic
Reading

Idućeg tjedna blagdanska groznica ulazi u finale. Prema relevantnim istraživanjima, 85 posto građana planira kupnju božićnih poklona, na što će većina ljudi potrošiti od 200 do 500 kuna. Istražili smo kako će raditi vodeći trgovački lanci i šoping destinacije

U istraživanju portala Ja trgovac navodi se da je predblagdanska kupovina stresna svakom drugom Hrvatu. Razlog stresu je, osim velikih gužvi u trgovinama i trgovačkim centrima, i činjenica da oko Božića dosta trgovina neće raditi pa su česte situacije da se kupci koji su za zadnji čas odlagali blagdansku kupnju, nađu pred zatvorenim vratima.

Kako bismo izbjegli takve stresne situacije, pripremili smo pregled radnih vremena najvećih domaćih trgovačkih lanaca i šoping centara.

Lidl

Lidl za božićne blagdane ima najjednostavniji raspored. Sve njihove trgovine zatvorene su na Badnjak, Božić i svetog Stjepana. U Lidlu taj potez opravdavaju željom da svojim zaposlenicima omoguće da blagdane provedu u krugu obitelji.

'Trgovački lanac Lidl Hrvatska na Badnjak će zatvoriti sve svoje trgovine, čime prvi put sve 92 Lidlove trgovine u Hrvatskoj neće raditi tri dana zaredom – na Badnjak, Božić i blagdan Svetog Stjepana. Lidl se na taj potez odlučio želeći svojim zaposlenicima omogućiti da božićne blagdane provedu u krugu obitelji', poručili su. 

  • +4
Lidl Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Konzum

Za razliku od Lidla, najveći domaći trgovački lanac Konzum ima složeniji raspored. Mali, srednji, veliki i hipermarketi prilagodili su raspored svakom prodajnom mjestu, no na Božić, 25. prosinca, neće raditi niti jedna njihova trgovina. Već idućeg dana većina njih vraća se u pogon.

Opširan popis svih Konzumovih trgovina s radnim vremenom pronađite OVDJE.

  • +26
Super Konzum na Radničkoj cesti Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Agrokor

Kaufland

Kauflandovi dućani na Badnjak će raditi od sedam do 16 sati. Iduća dva dana bit će zatvoreni. Iako su Kaufland i Lidl članice iste krovne korporacije - Schwartz grupe, u ovom trgovačkom lancu, za razliku od Lidla, radit će na Badnjak. 

Kaufland i Lidl u Hrvatskoj ostvaruju promet nešto viši od milijardu eura, što je upola manje od prometa koji generira Konzum. 

  • +2
Kaufland Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Tommy 

Splitski Tommy, koji baš kao i Konzum raspolaže širokim asortimanom trgovina svih dimenzija, čitateljima tportala poručuje da će na Badnjak i sv. Stjepana njihove trgovine raditi od 7 do 14 sati, dok su na sam Božić sve zatvorene.

Tommy je najveća dalmatinska tvrtka, a njezin vlasnik Tomislav Mamić zainteresiran je i za preuzimanje Konzuma. 'Moguće je da napravimo velik iskorak na tržištu i idućim godinama', rekao je Mamić.

  • +26
Hrvatske trgovine Izvor: Promo fotografije / Autor: Spar

Spar

Sve Sparove trgovine za Božić bit će zatvorene. Kako i taj lanac ima niz trgovina različitih formata, radno vrijeme neće biti uniformirano, a detaljnu listu radnih vremena možete pronaći OVDJE.

Spar je proteklih godina na hrvatskom tržištu imao promet od 2,6 milijuna kuna, a najavili su investicije od 50 milijuna eura. Zadnji ključan potez koji su odigrali bilo je preuzimanje svih trgovina Bille. 

  • +3
Spar, Interspar Izvor: Promo fotografije / Autor: Spar

Plodine

Kada su u pitanju supermarketi Plodina, morat ćete se uputiti na internet i pronaći sva radna vremena i lokacije trgovina OVDJE

Upitali smo trgovački lanac u vlasništvu riječkog poduzetnika Mile Ćurkovića kako će raditi za predstojeće blagdane, no do zaključenja teksta nismo primili odgovor. 

  • +16
Šoping groznica poharala je SAD Izvor: Reuters / Autor: ANDREW KELLY

dm i Müller

U dvije najveće domaće drogerije, dm-u i Mülleru, također se ne radi na Božić. Većina prodajnih mjesta Müllera ne radi niti na blagdan svetog Stjepana, a popis možete pronaći OVDJE.

 Dubravka Štrefanac Vinovrški, menadžerica zadužena za marketing i odnose s javnošću u dm-u za tportal je rekla: 'Poslovanje nastojimo prilagoditi potrebama svojih kupaca i kada je u pitanju radno vrijeme naših prodavaonica. Cilj nam je tijekom blagdana kupcima osigurati ugodnu kupovinu. U skladu s navedenim, prodavaonice dm-a neće raditi na Božić (25.12.2017.) i Novu godinu (1.1.2018.), dok je radno vrijeme tijekom ostalih dana, ovisno o potrebama pojedinih lokalnih sredina, naznačeno na ulazu u prodavaonice te na računima. O radnom vremenu svake pojedinačne dm prodavaonica moguće je informirati se i putem dm internetske stranice. Popis i radna vremena trgovina dm-a pronađite OVDJE.'

Müller Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Westgate

Najveći pojedinačni šoping centar u zemlji, Westgate u blizini Zaprešića, poručio nam je da na Badnjak rade do 17 sati, dok su iduća dva dana zatvoreni.

Westgate je najveći hrvatski trgovački centar, smješten između autoceste i stare zagorske ceste, a prostire se na čak 100.000 kvadrata i svojim posjetiteljima nudi brojne sadržaje. 

  • +9
Trgovački centar West Gate Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Supernova

Šoping centri Supernove diljem zemlje na Badnjak će raditi od 9 do 18 sati, dok će na Božić i sv. Stjepana biti zatvoreni.

Dok je Westgate najveći pojedinačni trgovački centar, Supernova je najveći lanac trgovačkih centara. Posluje u osam gradova - Karlovcu, Koprivnici, Šibeniku, Sisku, Slavonskom Brodu, Varaždinu i Zadru - te ima dva centra u Zagrebu - jedan u Buzinu, drugi u Dubravi. 

  • +10
Trgovački centar Supernova Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus/PIXSELL

City Center East, West i Split

Tri City Centra na Badnjak će raditi od 9 do 17 sati. Na Božić i sv. Stjepana bit će zatvoreni. Ta tri trgovačka centra dom su za čak 450 različitih trgovina. Najstariji od trojke je zagrebački West koji je smješten na Jankomiru. Sva tri centra imaju više od 5000 zaposlenih. 

  • +9
City Center one Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Joker Split 

Iz splitskog Jokera za tportal kažu kako će na Badnjak raditi od 9 do 16 sati, dok će na sam Božić i svetog Stjepana biti zatvoreni. 

Joker je veliki trgovački centar u Splitu, otvoren 2007. godine. Sagradio ga je poduzetnik Željko Kerum, koji je u vrijeme otvaranja bio i gradonačelnik. Gradnja je započela 2003. godine kada je Kerum otkupio zemljište na kome su se nalazili industrijski pogoni Diokoma, bivše Jugoplastike.

  • +2
Joker, Split Izvor: Pixsell / Autor: Leonard Nincevic

ZTC Rijeka

Riječki ZTC na Badnjak radi od 9 do 17 sati. Na Božić će centar biti zatvoren, i otvara na sv. Stjepana u 10 ujutro te će raditi do 21 sati. U najvećem riječkom trgovačkom centru napominju kako će trgovina Plodina unutar centra raditi od osam sati ujutro, te će zatvarati kada i ostatak centra. 

  • +5
ZTC Rijeka Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic