KONAČNO DOBRA VIJEST

Velike tvrtke ove godine neće dijeliti otkaze!

18.03.2013 u 08:17

Bionic
Reading

Za zaposlenike u vodećim hrvatskim tvrtkama, koje zapošljavaju desetke tisuća ljudi, ove godine neće biti novih otkaza, doznaje Jutarnji list. Nakon četiri godine masovnih otpuštanja ne samo da neće biti novih otkaza, nego se planiraju i nova zapošljavanja

Iz koncerna Agrokor potvrdili su kako ove godine ne planiraju otpuštanja. Slično su potvrdili i u Plivi.

'Pliva ne planira smanjivanje broja zaposlenih. Naprotiv, Hrvatska je i dalje suočena s padom zaposlenosti, a Pliva je jedna od rijetkih kompanija koja je u 2011. i 2012. povećala broj zaposlenih za više od 200. Nastavak takvog trenda očekujemo i u ovoj godini, a dinamika zapošljavanja odvijat će se sukladno poslovnim planovima i potrebama kompanije', najavili su u dogovoru Jutarnjem listu iz Plive.

I iz Hrvatskog Telekoma, pozivajući se na nedavno potpisani kolektivni ugovor koji će biti na snazi do polovice iduće godine, potvrdili su kako se tim dokumentom 'jamči i socijalni mir u sljedećoj godini te godinu i pol dana tijekom kojih neće biti tehnološkog viška'.

No predah u davanju otkaza ne znači i da je završilo restrukturiranje hrvatskih kompanija, podsjeća Jutarnji list, uz napomenu kako će se taj proces nastaviti. Ipak, neće biti radikalnog smanjenja broja zaposlenih.


Nažalost, otkaza će ove godine ipak biti. Među hrvatskim tvrtkama u kojima će se otpuštanja zaposlenika dogoditi jesu Brodosplit i Dioki grupa.

Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na 'burzi rada' prijavljeno je blizu 373.000 građana. Poslodavci u Hrvatskoj trenutačno traže manje od 9.000 novih radnika, što znači da na jedno slobodno radno mjesto dolaze 42 potencijalna kandidata.