U SKLADU SA ŠERIJATOM

Velika Britanija izdaje islamske obveznice

01.11.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron najavio je na ovotjednom Islamskom ekonomskom forumu održanom u Londonu da će Velika Britanija postati prva nemuslimanska zemlja koja će izdati islamske obveznice - sukuk

Cameron smatra da su islamska ulaganja dobra prilika za britansku financijsku industriju budući da su islamske investicije u proteklih sedam godina skočile za 150 posto, a očekuje se da će iduće godine dosegnuti vrijednost od 1.300 milijardi funti.

'Želim da London bude ne samo velika prijestolnica islamskih financija u zapadnom svijetu, već i da stane uz bok Dubaiju kao jedna od velikih metropola islamskih financija u svijetu', rekao je britanski premijer.

Ministarstvo financija objavilo je da će izdati obveznice prema islamskim pravilima u vrijednosti od 200 milijuna funti, već iduće godine.

Najavljeno je i pokretanje indeksa islamskih obveznica na Londonskoj burzi, kako bi se investitorima olakšalo prepoznavanje investicija koje su u skladu sa šerijatom.

Islamski propisi ne dopuštaju naplatu kamata na poslovne transakcije koje se moraju temeljiti na stvarnoj trgovini ili poslovnim aktivnostima i ne smiju uključivati ništa što je zabranjeno prema šerijatskom zakonu, poput kockanja ili alkohola