GUBITAK SE POVEĆAVA

Varteks i dalje računa na Vladine mjere

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 18.08.2011 19:22
  • Objavljeno 18.08.2011 u 18:30
VARTEKS TVORNICA

VARTEKS TVORNICA

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec

Varteks i dalje računa na mjere Vlade usmjerene na gospodarski oporavak i razvitak, iako je kraj lipnja istican kao krajnji rok za ulazak države u vlasničku po programu u sklopu modela C. No ne samo da se to nije dogodilo, nego uopće nije jasno do kuda su došli razgovori na tu temu, odnosno gdje su zapeli, ako su uopće (ozbiljno) vođeni

Ovo je samo jedan od više primjera nedorečenosti koji se mogu naći u osvrtu poslovodstva Varteksa na polugodišnje poslovne rezultate koji je kompanija poslala dva tjedna nakon objave polugodišnjeg izvješća na Zagrebačkoj burzi. I to je izvješće, usprkos rastu prihoda od prodaje u inozemstvu te sektoru B2B, ipak obilježio negativan krajnji rezultat koji je ovaj put prešao 30 milijuna kuna, što je gotovo dvostruko više od gubitka u prvih šest mjeseci prošle godine.

'Ova negativna razlika u odnosu na isti period prošle godine rezultat je utjecaja realizirane prodaje nekretnina u prošloj godini. Ako isključimo efekte prihoda od prodaje imovine, Varteks Grupa je u prvih šest mjeseci 2011. ostvarila bolji ukupni rezultat iz redovnih poslovnih aktivnosti u odnosu na isto razdoblje 2010. godine, i to za 1,4 milijuna kuna', pojašnjavaju u Varteksu.

Međutim, budući da u kompaniji navode da su prihodi od prodaje nekretnina u prvom polugodištu prošle godine iznosili 15 milijuna kuna, očigledno da samo izostanak to(liko)g prihoda ne može biti jedini izravni uzrok dvostruko veće gubitka. No imao je i posredni utjecaj, što priznaju i u kompaniji.

'Negativan trend prisutan na tržištu nekretnina prouzročio je dodatne poteškoće u provođenju aktivnosti vezanih uz stabilizaciju likvidnosti Grupe, što je izravno prouzročilo nemogućnost pravovremene nabave sirovina i repromaterijala, nabave i isporuke proizvoda i trgovačke robe u maloprodajnu mrežu i prema članicama Grupe u inozemstvu, što je značajno utjecalo na ukupni poslovni rezultat Varteks Grupe', navode u Varteksu.

Ipak, usprkos slaboj prodaji imovine i s time povezanim posljedicama, najveće domaća kompanija kao jedan od glavnih oslonaca za izlaza iz sadašnje situacije i dalje navodi upravo svoje nekretnine.

'Sukladno Integralnom planu poslovnog i financijskog restrukturiranja provode se aktivnosti mjera ušteda na troškovnoj strani kroz zatvaranje neprofitabilnih dijelova sustava i daljnje smanjenje administrativnih troškova. Provedba Plana restrukturiranja usmjerena je i na financijsku konsolidaciju Grupe kroz korištenje resursa vlastite imovine kao dodatnog izvora financiranja te na aktivnosti usmjerene na korištenje mjera Vlade usmjerene na gospodarski oporavak i razvitak', navode u Varteksu dodajući da se javljaju 'određeni rizici s osnova mogućeg daljnjeg rasta nelikvidnosti koja može dodatno otežati pravovremenu nabavku robnog fonda i financiranje poslovnih aktivnosti unutar cijele Grupe s obzirom na probleme u gospodarstvu i daljnji utjecaj krize'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi