KORIŠTENJE FONDOVA EU-a

Vandoren pohvalio Šukerove rezultate

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 24.11.2010 14:26
  • Objavljeno 24.11.2010 u 13:12
ivan šuker

ivan šuker

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Pixsell

U okviru korištenja sredstava iz pretpristupnog fonda EU-a IPA 2007 - za pomoć u tranziciji i izgradnji infrastrukture - potpisana su 74 ugovora za provedbu svih 15 planiranih projekata u ukupnoj vrijednosti 36,84 milijuna eura, odnosno 92,22 posto od ukupno odobrenih 39,95 milijuna eura, izvijestili su Paul Vandoren, šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj, i Ivan Šuker, potpredsjednik Vlade RH

Paul Vandoren pohvalio je suradnju s Ministarstvom financija i Središnjom agencijom za financiranje i ulaganja istaknuvši da su rezultati iznimno pozitivni. Izdvojio je primjer pružanja podrške Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, u kojoj je ugovoreno i više nego što je u početku planirano.

Ministar Šuker naglasio je da su u postupku javne nabave ostvarene značajne uštede koje su nastale ugovaranjem po nižim cijenama od onih predviđenih financijskim sporazumom. 'Ostvarene uštede rezultat su zdravog tržišnog natjecanja i imaju pozitivne efekte na proračune Europske unije i Republike Hrvatske, odnosno njihove porezne obveznike', rekao je Šuker.

U okviru IPA I. komponente financiraju se projekti izgradnje državnih institucija s ciljem njihovog usklađivanja s europskom pravnom stečevinom i kao pomoć u ispunjavanju kriterija za pristupanje Europskoj uniji.

Unutar tog programa, između ostaloga, ugovoreni su projekti uspostave Informacijskog sustava za upravljanje državnim granicama (u vrijednosti 5,43 milijuna eura), poboljšanja međuagencijske suradnje u području borbe protiv korupcije (u vrijednosti 2,24 milijuna eura), jačanja kapaciteta USKOK-a (u vrijednosti 1,25 milijuna eura), borbe protiv krijumčarenja i zlouporabe droge (u vrijednosti 1,63 milijuna eura) te uspostave potpuno operativne Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (u vrijednosti 5,71 milijun eura).

Financijski sporazum, koji predstavlja pravni okvir korištenja sredstava predviđenih u okviru IPA 2007 I komponente, potpisan je 17. studenog 2008. godine između Europske komisije i Republike Hrvatske. Sporazum, između ostaloga, definira projekte koji će se financirati kroz program pomoći, rokove unutar kojih raspoloživa sredstva trebaju biti ugovorena, potpisani ugovori provedeni, a plaćanja prema krajnjim ugovarateljima, odnosno korisnicima izvršena.

'Pred nama je sada novi test, da se nakon ugovaranja projekti kvalitetno provedu i postignu svi zacrtani ciljevi', zaključio je ministar Šuker.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!