ne zna ni burilović

Vanđelić, bivši šef Nadzornog odbora Ine, nije znao za ugovor o prodaji plina: 'Nisam stigao ništa vidjeti'

29.08.2022 u 11:51

Bionic
Reading

Nakon što je objavljeno da je prodajom plina ispod cijene Ina oštećena za više od milijardu kuna sve se češće postavljaju pitanja o tome što je u tom razdoblju radio Nadzorni odbor (NO) te tvrtke, a koji prima poprilične iznose za nadzor

Ministar gospodarstva Davor Filipović kazao je da su ugovori potpisani prije nego što je on imenovan u NO, a sada se za Bloomberg Adriju po tom pitanju očitovao i bivši predsjednik NO-a Ine Damir Vanđelić.

Poručio je da NO nije bio upoznat sa spornim ugovorom o prodaji plina, a da prve rezultate te poslovne suradnje nije uspio vidjeti jer je razriješen dužnosti prije podnošenja prvog izvješća o poslovanju u razdoblju od listopada do prosinca 2021., iz kojeg su se eventualno mogle iščitati određene nepravilnosti.

Društvo u NO-u Vanđeliću je pravio predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović, a on također tvrdi da ugovor nije došao do NO-a.

U međuvremenu je u medije isplivala informacija da je Ina još 2007. prodavala plin iz Jadrana talijanskoj tvrtki GM&P Srl ispod cijene, čime je oštećena za minimalno 20 milijuna eura.

  • +3
U akciji USKOK-a priveden Goran Husić / Kuća u Kišpatićevoj Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

Zanimljivo je to da su sporni ugovor s Talijanima potpisali tadašnji član Uprave Mirko Zelić i direktor Sektora komercijalnih poslova Damir Škugor, jedan od glavnih aktera aktualne afere.

Škugor je razriješen dužnosti direktora tog sektora 31. srpnja 2007. godine, nekoliko mjeseci nakon spornog ugovora s Talijanima, a Zelić je iz Uprave otišao 2009. godine, kada je Hrvatska, sukladno novim odnosima sa strateškim partnerom MOL-om, smanjila broj svojih članova Uprave s pet na tri.

No Škugorovo korporativno uskrsnuće na mjestu direktora Službe trgovine prirodnim plinom, čini se, dalo mu je priliku da opet umoči prste u pekmez, piše Bloomberg Adria.