odlični rezultati

Valamar Riviera povećala prihode za 10,4 posto, nastavlja s velikim investicijskim ciklusom

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 26.10.2018 11:05
  • Objavljeno 26.10.2018 u 10:59
Valamar Riviera Hotel

Valamar Riviera Hotel

Izvor: tportal.hr / Autor: Saša Pjanić

Grupa Valamar Riviera u prvih je devet mjeseci zabilježila dvoznamenkaste poraste poslovnih rezultata - ukupni su prihodi porasli za 10,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a operativna dobit (EBITDA) za 11 posto, pokazuju podaci iz konsolidiranog izvješća te turističke kompanije

EBITDA je u prvih devet mjeseci iznosila 857 milijuna kuna, što je rast od 11 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupni prihodi grupe u devet su mjeseci iznosili 1,9 milijardi kuna i porasli su 10,4 posto. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji bilježe rast za 11 posto, na 1,85 milijardi kuna.

Taj je rast prihoda od prodaje, kako se navodi, najvećim dijelom rezultat 12-postotnog rasta prihoda pansiona, na 1,5 milijardi kuna, te 9-postotnog rasta prihoda vanpansionske hrane i pića.

Rast prihoda pansiona iz Valamara tumače snažnim investicijskim ciklusom u povećanje konkurentnosti i podizanje kvalitete objekata i usluga, izuzetnim razvojem poslovanja tijekom prvog ovogodišnjeg polugodišta, optimizacijom distribucije i upravljanja cijenama sukladno povećanoj potražnji, boljom popunjenošću, razvojem destinacijskih proizvoda s dodanom vrijednošću te akvizicijom Hotela Makarska.

Iz Valamar Riviere ističu i da su tijekom prvih devet mjeseci ove godine po prvi put ostvarili više od šest milijuna noćenja, što je porast za četiri posto, dok je prosječna cijena povećana na 584 kune (porast za pet posto).

Po podacima iz izvješća, ukupni poslovni rashodi u prvih su devet mjeseci iznosili 1,3 milijarde kuna, uz porast od 11,6 posto. Isključujući radi usporedivosti poslovanje društva Hotela Makarska, ukupni poslovni rashodi su zabilježili 10 postotni rast, navode iz tvrtke.

Rast poslovnih rashoda iz Valamara tumače porastom materijalnih troškova zbog povećanog obujma poslovanja te porastom troškova osoblja, iako je njihov udjel u ukupnim poslovnim rashodima blago smanjen (s 31,7 na 31,6 posto).

  • +5
  • +2

Valamar Riviera otvorila dva nova ljetovališta u Rapcu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Valamar Riviera

Po podacima iz izvješća, materijalni su troškovi porasli za 8,1 posto, na 463,02 milijuna kuna, troškovi amortizacije za 12,6 posto, na 296,4 milijuna kuna, a troškovi osoblja za 11,2 posto, na 413,1 milijun kuna.

'Rast troškova osoblja planiran je u skladu s politikom povećanja plaća zaposlenika te novim zapošljavanjima koja su nužna za kvalitetnu uslugu u novim premium i upscale turističkim proizvodima. Upravo intenziviranje ulaganja u ljudske potencijale bit će najveći izazov rasta i razvoja u narednim godinama', ističu iz Valamara.

U toj turističkoj kompaniji očekuju da će ukupno u ovoj poslovnoj godini ostvariti poslovne prihode u rasponu od 1,96 milijardi kuna do 1,98 milijardi kuna, odnosno njihov rast od 10,2 do 11,3 posto. Očekivana EBITDA grupe kretat će se u rasponu od 690 milijuna kuna do 700 milijuna kuna, što predstavlja porast od 13,9 do 15,5 posto.

  • +42
  • +39

Ljeto na plažama diljem Hrvatske 2018.

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Iz Valamara navode kako u 2019. godini planiraju investicije u iznosu od 752 milijuna kuna, uz napomenu da će konačna odluka o visini investicija bit će donesena do kraja ove godine. U 2019. godini investicije predstavljaju nastavak strategije ulaganja u repozicioniranje portfelja prema ponudi i uslugama visoke dodane vrijednosti uz fokusiranje na segment premium kampiranja u Istri te na otoku Rabu i Krku, navodi se uz ostalo u izvješću.

Inače, Valamar Riviera među vodećim je turističkim kompanijama i turističkim grupama u Hrvatskoj. Zajedno s ovogodišnjim akvizicijama Hotela Makarska te Matthias Aichmann GmbH, u čijem vlasništvu je hotel Petersbühel u Austriji, grupa Valamar Riviera posluje u sedam atraktivnih destinacija, od Istre i Kvarnera do Dubrovnika u Hrvatskoj te Obertauerna u Austriji, a upravlja s oko 12 posto kategoriziranog turističkog smještaja Hrvatske. U portfelju Valamar Riviere su 34 hotela i ljetovališta i 15 kamping ljetovališta, koji imaju više od 21.000 smještajnih jedinica u koje se dnevno može smjestiti gotovo 58.000 gostiju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!