PRIVATIZACIJA NA ČEKANJU

Valamar ne odustaje od ponude za Imperial

20.07.2016 u 09:30

Bionic
Reading

Padom Vlade propao je i ambiciozan plan privatizacije kojim se u državnu blagajnu ove godine trebalo sliti 500 milijuna eura. Zbog političkih okolnosti upitne su i transakcije koje su već bile pred realizacijom

Na jučerašnjoj sjednici Centra za restrukturiranje i prodaju skinute su s dnevnog reda odluke o prodaji državnih udjela u hotelskim kućama Imperial i Sunčani Hvar 'teške' oko 400 milijuna kuna.

Hoće li država dobiti zeleno svjetlo za realizaciju ovisit će o mišljenju Ureda za zakonodavstvo i Ministarstva uprave o tome može li tehnička Vlada donositi odluke o prodaji državne imovine nakon što su rapisani parlamentarni izbori.

Odgađanje odluke nije pokolebalo odgovorne u Valamar Rivieri, koji zasad ne odustaju od svoje ponude za Imperial .

'U slučaju pozitivne odluke CERP-a spremni smo potpisati Ugovor o prodaji i prijenosu dionica te se nadamo da će Republika Hrvatska prepoznati i svoj interes u realizaciji prodaje dionica Imperiala Rab prema uvjetima javnog poziva koji su propisani Zakonom o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske i Strategijom upravljanja i raspolaganja državnom imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske za razdoblje od 2013. do 2017. godine, usvojenom 2013. godine' dogovorili su iz Vlamara na upit tportala o tome kako komentiraju zastoj u prodaji i hoće li odustati od ponude.

Podsjetimo, Valamar Riviera je zajedno sa AZ mirovinskom fondom za većinski udjel (50,1 posto) u rapskoj hotelskoj kući Imperial ponudila 260,8 milijuna kuna odnosno 819 kuna po dionici.

Uz ponudu za dionice Imperiala, na čekaju je i prodaja dionica Sunčanog Hvara. U ovom slučaju država prodaje udjel od 30 posto, a u tijeku je javna ponuda kojom je slovački Prime Tourist Resorts svim dioničarima 11. srpnja ponudio otkup dionica po cijeni od 24 kune po dionici.

S obzirom na ograničeni rok trajanja ponude (28 dana) prodaja državnog udjela u Sunčanom Hvaru vjerojatno će biti odgođena na duži rok.