PREUZIMANJA I SPAJANJA

Val vlasničkih preslagivanja na tržištu kapitala u regiji predvode Hrvatska i Bugarska, pobrojali smo najveće transakcije

08.02.2022 u 17:08

Bionic
Reading

Nakon zastoja tijekom prve pandemijske godine lani su se zahuktale vlasničke transakcije na svjetskim tržištima kapitala, ali i u našem okruženju. Provjerili smo koja su najznačajnija preuzimanja i spajanja realizirana u 2021. u Hrvatskoj i na regionalnim tržištima te što nas očekuje u ovoj godini

Godina 2021. bila je rekordna na području spajanja i preuzimanja i po količini transakcija, ali i po njihovoj vrijednosti. Prema podacima PwC-a, broj najavljenih transakcija premašio je 62.000 na globalnoj razini, što je čak 24 posto više u odnosu na 2020. godinu.

Javno prezentirane vrijednosti transakcija dostigle su rekordan 5,1 bilijun američkih dolara, uključujući 130 megatransakcija s vrijednošću pojedinačne transakcije od pet milijardi dolara ili više, što je čak 57 posto više nego u 2020. godini, čime je srušen prethodni rekord od 4,2 bilijuna dolara postavljen 2007. godine.

Živahno je bilo na rastućim europskim tržištima na kojima se broj transakcija približio razini iz 2018. uz rekordnu realiziranu vrijednost. Prema podacima odvjetničkog društva CMS, ostvareno je 2015 transakcija, što je rast od 18,2 posto u odnosu na 2020. godinu. U isto vrijeme vrijednost realiziranih poslova skočila je čak 55 posto, na 94,3 milijarde eura.

Najaktivnija je bila Rusija sa 609 transakcija vrijednih 45,4 milijarde eura, slijede Poljska (270 transakcija, 11,4 milijarde eura), Turska (234 transakcije, 6,9 milijardi eura) i Rumunjska (195 transakcija, 2,4 milijarde eura).

Najveći broj preuzimanja i spajanja dogodilo se u sektoru telekomunikacija i IT-a, u kojem je zaključeno 450 transakcija (117 više nego 2020.) u vrijednosti od 23,4 milijarde eura (+80,4%). Sektor je imao pet od deset najvećih poslova u regiji, uključujući vodeću transakciju, preuzimanje češke informatičke tvrtke Avast Softwer, a realizirala je to američka tvrtka Norton Life Lock za 7,34 milijarde eura.

Kada je riječ o rastućim tržištima u užoj regiji južne i istočne Europe, u aktivnosti spajanja i preuzimanja prednjačile su Bugarska i Hrvatska s približno jednakim volumenom transakcija.

Po vrijednosti poslova dominirao je financijski sektor, u kojem su realizirane dvije megatransakcije: prodaja Raiffeisen banke u Bugarskoj KBC grupi za 1,02 milijarde eura te prodaja slovenske Nove kreditne banke OTP banci za milijardu eura.

Prema izračunu odvjetničkog društva CMS, u Hrvatskoj je lani realizirano 69 transakcija u vrijednosti od 2,43 milijarde eura. To je 26 transakcija više nego 2020., ali je njihova ukupna vrijednost bila čak četiri puta veća. Najviše preuzimanja i spajanja, 19, dogodilo se u sektoru telekomunikacija i IT-a, slijede sektori nekretnina (16 transakcija) i prerađivačke industrije (9 transakcija).

  • +26
Prodaja Leda najveći je prošlogodišnji posao na hrvatskom tržištu kapitala Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Najveći posao bila je Fortenovina prodaja poslovanja zamrznute hrane Nomad Foodsu, zaključena krajem rujna prošle godine. Ukupna vrijednost transakcije iznosila je 615 milijuna eura, od čega se veći dio (492 milijuna eura) odnosi na poslovanje u Hrvatskoj (Ledo).

Druga akvizicija po veličini bila je Petrolova kupnja lanca benzinskih pumpi Crodux derivati dva umirovljenog generala Ivana Čermaka za 349,2 milijuna eura. Ova transakcija realizirana početkom listopada svojevrstan je nastavak suradnje Čermaka i Petrola jer je slovenska kompanija godinu i pol ranije preuzela Croduxovo poslovanje s ukapljenim naftnim plinom, uključujući veliki terminal u Svetom Križu Začretje.

U trećem velikom preuzimanju sudjelovali su private-equity fondovi, a riječ je o prodaji Pet Centra. Rohatyn Group (TRG), američki fond za upravljanje imovinom, prodao je tvrtku Pet Network International private-equity fondu A&M Capital Europe. Tvrtka Pet Network International nastala je spajanjem nekoliko trgovačkih lanaca specijaliziranih za prodaju proizvoda za kućne ljubimce koje je Rohatyn grupa kupila 2018. godine. Tada su kupili hrvatski lanac Pet Centar, rumunjski Maxi Pet i slovenski Mr. Pet.

Prodaja 70-postotnog vlasničkog udjela obitelji Andabak u tvrtki Sunce Hoteli za 161,3 milijuna eura nekretninskoj tvrtki Eagle Hills Real Estate izbila je na četvrto mjesto po veličini transakcije.

Listu pet najvećih transakcija zaključuje prodaja 11 prodavaonica Emmezete poljskoj kompaniji Mercury Market za 82,5 milijuna eura, a realizirana je u rujnu prošle godine. Poljski lanac 'uradi sam' trgovina kupio je nekretnine Emmezete od fonda LCN Capital Partners.

Još dvije značajne transakcije zaključene su u protekloj godini, ali se njihova realizacija protegnula u ovu godinu. Riječ je o prodaji Optima Telekoma i dokapitalizaciji Dalekovoda. Prodaja većinskog udjela u Optima Telekomu u vlasništvu Zagrebačke banke i Hrvatskog Telekoma tvrtki Telemach dogovorena je u rujnu, a zaključena krajem siječnja ove godine, nakon dobivanja svih potrebnih regulatornih odobrenja. Procjenjuje se da će konačna vrijednost transakcije, uključujući otkup dionica od manjinskih dioničara, dosegnuti oko 50 milijuna eura.

U siječnju je okončana i akvizicija Dalekovoda dokapitalizacijom vrijednom 410 milijuna kuna (54,4 milijuna eura), koliko su izdvojili Končar elektroindustrija i najveći vjerovnik, tvrtka Construction Line.

Financijski stručnjaci optimistični su za ovu godinu, a najživlja aktivnost očekuje se u sektoru novih tehnologija i telekomunikacija. Investitorima su zanimljivi i nekretninski projekti, zdravstvo te obnovljiva energija.

Očekuje se i nastavak konsolidacije u sektoru maloprodaje, što potvrđuje današnje zaključivanje nove akvizicije Studenca, a riječ je o kupnji dubrovačkog trgovačkog lanca Pemo.

U nekretninskom sektoru početkom godine realizirano je preuzimanje tvrtke ENS u vlasništvu Zlatka Canjuge, vrijedno 80 milijuna eura, a novi vlasnik joj je austrijski Immofinanz. Riječ je o kupnji 22 građevinske lokacije za razvoj maloprodajnih parkova.

Akvizicijske mete traže i snažne prerađivačke tvrtke u sektoru maloprodaje, poput Podravke i Atlantic grupe. Poduzetnik Enver Moralić iskazao je interes za preuzimanje Koke, ali iz Vindije su zasad odbacili tu mogućnost.