CRNA STATISTIKA

Val nezaposlenosti najviše pogodio visokoobrazovane

  • Autor: RBA/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.11.2012 15:24
  • Objavljeno 13.11.2012 u 12:36
Nezaposlenost mladih

Nezaposlenost mladih

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock/Getty images (Thinkstock/Getty images)

Ovogodišnji listopad donio je najveći rast nezaposlenosti u posljednjih 27 mjeseci odnosno od srpnja 2010. godine, ističu analitičari Raiffeisen banke. Broj nezaposlenih u proteklom mjesecu bio je za 39.548 osoba, odnosno za 13,5 posto veći nego u listopadu prošle godine, a nezaposlenost je najviše porasla među visokoobrazovanom radnom snagom

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u listopadu je u Hrvatskoj registrirano ukupno 333.400 nezaposlenih, što je za 22.300 ili 7,2 posto više nego u rujnu. U spomenutom je mjesecu u evidenciju ušlo 45.257 osoba, što je za 12.566 osoba više nego u rujnu, dok je iz evidencije izašlo 22.957 osoba, što je za 217 osoba manje nego u rujnu.

Dio priljeva u nezaposlenost zasigurno je posljedica i povratka sezonskih radnika u nezaposlenost, o čemu govori i činjenica da je najveći broj nezaposlenih u evidenciju došao iz djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te iz trgovine na veliko i malo.

Na godišnjoj razini nastavljaju se negativna kretanja te godišnja stopa rasta bilježi značajno ubrzanje. Broj nezaposlenih u listopadu ove godine bio je za 39.548 osoba, odnosno za 13,5 posto veći nego u listopadu prošle godine. Navedena godišnja stopa rasta broja nezaposlenih najveća je u posljednjih 27 mjeseci odnosno od srpnja 2010.

Promotrimo li podatke o nezaposlenima prema razini obrazovanja, vidi se da je rast broja nezaposlenih u relativnom izrazu najveći kod visokoobrazovane radne snage. Na godišnjoj razini nezaposlenost je kod osoba sa završenim prvim stupnjem fakulteta, stručnim studijem i višom školom porasla za 32,1 posto, dok je kod osoba sa završenim fakultetom, akademijom, magisterijem i doktoratom porasla za 28,3 posto.

Analitičari RBA procjenjuju da će stopa nezaposlenosti za listopad iznositi 19,5 posto te da će nezaposlenost vjerojatno nastaviti rasti i do kraja godine te u prvim mjesecima iduće godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!