MEĐUNARODNA TRŽIŠTA

Val kupovina podigao cijene nafte

13.06.2023 u 17:40

Bionic
Reading

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 74 dolara budući da je ulagače privukla povoljna prilika za kupnju nakon pojeftinjenja na početku tjedna

Na londonskom je tržištu cijena barela nafte nakon podneva bila viša za 2,28 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 74,12 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2,95 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 2,10 dolara višoj cijeni, od 69,22 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 3,05 dolara.

Tržišta je u ponedjeljak poljuljala obilna opskrba i zabrinutost za potražnju zbog slabih podataka iz Kine koji su potaknuli središnju banku da snizi kamatnu stopu na kratkoročne kredite.

Trgovci su u utorak odlučili iskoristiti niže cijene za pojačanu kupovinu, a dodatni im je poticaj bilo i zamjetno slabljenje inflacije u SAD-u u svibnju, koje bi moglo ohrabriti središnju banku da napravi pauzu u ciklusu podizanja kamatnih stopa, kao što je i najavljivala. Stopa inflacije spustila se u svibnju na 4,0 posto, sa 4,9 posto u prethodnom mjesecu.

Pozornost se sada preusmjerava na Fedovu dvodnevnu sjednicu koja počinje danas. Odluka o kamatnim stopama trebala bi biti objavljena u srijedu.  Trgovci će pozorno pratiti i stanje zaliha u SAD-u kako bi procijenili potražnju.

'Da bi tržišni sudionici ponovno počeli pojačano kupovati naftu, vjerojatno će biti nužno značajnije smanjenje zaliha', rekao je UBS-ov strateg Giovanni Staunovo.

Američki institut za naftu (API) objavit će podatke o zalihama u prošlom tjednu tokom dana, a vlada sutra. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u ponedjeljak cijena barela košarice nafte njezinih članica pala za 2,89 dolara, na 72,96 dolara.