snažan rast

Uzlet kriptovaluta prije Božića, optimistične najave za 2022.

24.12.2021 u 19:10

Bionic
Reading

Ono što su mnogi analitičari tjednima najavljivali i tijekom recentne korekcije danas se ipak dogodilo. Predbožićni optimizam podigao je vrijednosti većine kriptovaluta. Tako je bitcoin nakon dva tjedna skočio iznad 50.000 dolara, a snažan rast bilježi i ether

Bitcoin, najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, u četvrtak se probio iznad 50.000 dolara prvi put od 13. prosinca. Glavni američki burzovni indeksi također su porasli uslijed poboljšanja raspoloženja potrošača u SAD-u u prosincu. U međuvremenu je obujam trgovanja bio nizak dva dana prije Božića.

Podaci koje je prikupio CoinDesk pokazali su da je obujam trgovanja bitcoinom na glavnim centraliziranim burzama tek nešto veći nego prije dan. Ostale kriptovalute slijedile su bikovski smjer bitcoina: cijena ethera porasla je iznad 4100 dolara u četvrtak, što je skok od više od tri posto u posljednja 24 sata.

Najveća kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizaciji više od tjedan dana mučila se da se pomakne iznad 50.000 dolara dok su alternativne kriptovalute (altcoini) poput LUNA i MATIC skočile na rekordne vrijednosti. Što će iduća godina donijeti na tržištu kriptovaluta? Ne može se poreći da je bitcoin ove godine postao mainstream. Ukupna vrijednost svih kriptovaluta u optjecaju iznosi više od 2,2 bilijuna dolara, od čega na bitcoin otpada oko 920 milijardi dolara.

Ethereum, koji je popularna kriptovaluta za pametne ugovore i nezamjenjive tokene (NFT) što su osvojili svijet umjetnosti i kolekcionarstva, ima tržišnu vrijednost od 475 milijardi dolara. Cijene etera ove godine više su se nego peterostruko povećale, s oko 730 dolara po kovanici na gotovo 4000 dolara. Sada postoji i nekoliko bitcoin fondova kojima se trguje na burzi (ETF), među kojima pojedinačni investitori mogu birati. ETF-ovi koji ulažu u druge vrhunske kriptovalute također bi mogli biti na karticama.

'Sljedeći mogući korak je pokretanje dodatnih ETF-ova za druge kovanice. Vjerojatno će biti ether ETF početkom 2022.', rekao je Nick Elward, viši potpredsjednik i voditelj institucionalnih proizvoda i ETF-ova u Natixis Investment Managersu.

'Vjerojatno će se pojaviti i ETF baziran na eteru početkom 2022.'

Veliki profesionalni i institucionalni investitori, uključujući top menadžere fondova Georgea Sorosa i Stanleyja Druckenmillera, ulažu u kriptovalute. Ipak, korekcija iz prosinca oštar je podsjetnik na to koliko bitcoin i druge kriptovalute mogu biti notorno nestabilne. Mnogi ulagači pohrlili su u bitcoin 2017. i promatrali kako su cijene porasle s oko 1000 dolara po kovanici na nešto ispod 20.000 dolara do prosinca te godine.

Zatim je uslijedio krah, a bitcoin je do kraja 2018. pao na samo oko 3500 dolara. Te su se cijene otad oporavile, ali je trebalo do prosinca 2020. prije nego što se novčić vratio na 20.000 dolara. Takve vrtoglave promjene cijena kriptovaluta vjerojatno će i dalje biti glavna karakteristika tržišta. Ključno je, kažu stručnjaci, da investitori nauče probaviti i prebroditi neizbježne uspone i padove.

'Veliki igrači s velikim kapitalom pomoći će u smirivanju tržišta. Jednostavno, oni mogu izdržati volatilnost', rekao je za CNN John Wu, predsjednik Ava Labsa, blockchain tvrtke kompatibilne s ethereumom. Neki stručnjaci smatraju da bi eter i treća najvrjednija kriptovaluta na svijetu, binance coin, mogli nastaviti dobivati tržišni udio u odnosu na bitcoin.

'Morate voditi računa o korisnosti kriptovaluta. Ether bi s vremenom mogao biti veći od bitcoina. To su opcije koje olakšavaju NFT transakcije', rekao je Alex Lemberg, izvršni direktor Nimbus Platforme, decentralizirane tvrtke za kreditiranje financija. Wu iz Ava Labsa također misli da će ulagači tražiti opcije izvan bitcoina.

'Očekujemo veću disperziju u kriptosvijetu. Cijene će se više kretati na temelju razine usvajanja pojedine kriptovalute u praksi', zaključio je.