VRIJEDAN 1,7 MILIJARDI EURA

[FOTO] Plenković predstavio novi paket pomoći: Struja i plin i dalje ograničeni, dva proizvoda ispala s liste zaštićenih cijena

14.03.2023 u 12:23

Bionic
Reading

U Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici premijer Andrej Plenković i ministri predstavili su četvrti paket Vladinih mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, čija je vrijednost 1,7 milijardi eura. Trebao bi vrijediti godinu dana

'Ovo je odgovor Vlade na globalnu energetsku krizu i inflaciju. Tri su temeljna cilja: ublažiti rast cijena energije, zaštititi od inflacije te dati posebne potpore i poticaje različitim ciljnim skupinama tako da pomognemo najranjivijima u ovoj krizi. Zahvaljujući Vladi, građani plaćaju najniže cijene struje u Europi, izuzev Mađarske', rekao je Plenković.

Cijena električne energije za građane ostaje ista idućih šest mjeseci. Kreće se prvog travnja od nule i neće se brojiti u do 2500 kilovata ono što se potrošilo u prva tri mjeseca. Kod kućanstava se mjera odnosi se na ukupno 2.115.552 mjernih mjesta i vrijedna je 82 milijuna eura. Cijena električne energije za javni i neprofitni sektor obuhvaća ukupno 13.080 korisnika, a vrijednost mjere je 50 milijuna eura. Cijena ostaje ista – 0,062 eura po kilovatsatu. Odnosi se na vrtiće, škole, fakultete, institute, knjižnice, muzeje, bolnice, zdravstvene ustanove, udruge, općine, gradove, županije, komunalna poduzeća, župne urede, vjerske zajednice, domove za starije i nemoćne i slično.

Što se tiče cijene električne energije za malo poduzetništvo, za polugodišnju potrošnju ispod 250.000 kilovatsati ostaje ista cijena – 0,062 eura po kilovatsatu. Obuhvaćeno je ukupno 80.804 korisnika, a vrijednost mjere je 116 milijuna eura. Osvrnuo se i na mjere za cijene plina. 'Osigurali smo priuštive cijene plina za naše građane. Cijena za kućanstva, javni i neprofitni sektor ostaje ista. Vrijednost mjere je 95 milijuna eura. Cijena za kućanstva zadržava se do 1. travnja 2024.

Što se plina i potpora za poduzetnike tiče – ostaje ista cijena za poduzetnike s prosječnom godišnjom potrošnjom od 10 GWh. Ostvaruje se vaučerom pomoću aplikacije HAMAG-BICRO-a. Vaučer na ukupni iznos potpore procijenjen je na osnovi pojedinačne referentne godišnje potrošnje. Iznos subvencije svaki se mjesec odbija s vrijednosti vaučera dok se ne potroši ili do računa za ožujak 2024. Vrijednost mjere je 55 milijuna eura. Ostaje nepromijenjena jedinična cijena toplinske energije za sve toplinske sustave za vrijeme trajanja Uredbe.

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić

Ostaje nepromijenjena jedinična cijena toplinske energije za sve toplinske sustave za vrijeme trajanja Uredbe. Ne mijenja se cijena po kilovatsatima u centralnim (CTS) i zatvorenim (ZTS) toplinskim sustavima. Mjera obuhvaća ukupno 159.000 kupaca (npr. gradovi Zagreb, Osijek, Sisak, Zaprešić, Velika Gorica, 98 posto isporučene toplinske energije, a vrijednost mjere je 267 milijuna eura).

Produžuje se, također do travnja iduće godine, primjena snižene stope PDV-a od pet posto za isporuke prirodnog plina, za grijanje iz toplinskih stanica, za isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke, a vrijednost mjere je 35 milijuna eura. I dalje će biti snižene trošarine na naftne derivate (bezolovni motorni benzin, dizel i loživo ulje), a ukupna je vrijednost mjere 133 milijuna eura.

Ukida se dodatan doprinos za zdravstveno osiguranje za 32.000 umirovljenika čije su mirovine iznad prosječne neto plaće. Time će im se raspoloživ dohodak povećati za tri posto.

Izmjenom zakona ukinut će se antirecesijske mjere iz 2009. godine, a koeficijent za izračun osnovice plaće samostalnim umjetnicima povećava se s 0,8 na 1,2. Odnosi se na samostalne umjetnike kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna.

Osigurane su i naknade za troškove energije – 69.000 osoba u statusu ugroženog kupca energenata imat će pravo na podmirivanje troškova električne energije, plina ili toplinske energije. Povećava se mjesečna naknada; od 1. travnja iznosit će 70 eura za struju i plin.

Korisnici zajamčene minimalne naknade imat će i dalje pravo naknade troška stanovanja, komunalne naknade, grijanja i vodne usluge, a produžuje se i naknada za troškove nabave ogrjevnog drva za 35.000 korisnika (vrijednost mjere 4 milijuna eura).

Cijelim paketom bit će obuhvaćeno 135.000 osoba s invaliditetom. Nadalje, za ugrožene kupce energenata, primatelje doplatka za pomoć i njegu i branitelje – oko 167.000 osoba imat će pravo na jednokratnu novčanu naknadu od 150 eura radi ublažavanja rasta troškova. Naknada je namijenjena ugroženim kupcima energenata i primateljima doplatka za pomoć i njegu, zatim korisnicima novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, hrvatskim braniteljima koji se vode u evidenciji nezaposlenih i civilne stradalnike iz Domovinskog rata. Naknada se povećava za 17,16 eura (13 posto) u odnosu na božićni paket mjera. Vrijednost mjere je 25 milijuna eura.

Pružatelji socijalnih usluga dobit će od 70 do 540 eura mjesečno. Isplata jednokratne novčane naknade za nezaposlene osobe iznosi 100 eura.

  • +3
Andrej Plenković predstavlja četvrti paket Vladinih mjera Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Mjera za kućanstva obuhvaćaju jeftinije ogrjevno drvo: produžuje se naknada za troškove nabave ogrjevnog drva za kućanstva u visini od 20 posto cijena po prostornom metru. Vrijednost mjere je četiri milijuna eura.

Za umirovljenike je osigurana potpora jednokratnim naknadama – za 696.000 umirovljenika s mirovinom od 61 eura – ako su korisnici obveznog mirovinskog osiguranja (isplata najkasnije u travnju 2023). Ili ako su iz država s kojima Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili koje primjenjuju uredbe EU-a (isplata najkasnije u srpnju 2023.)

Isplata će izgledati ovako: svi koji imaju mirovinu do 260 eura dobit će 160 eura pomoći, oni koji imaju od 260 do 330 eura dobit će 120 eura, oni s mirovinom od 330 do 470 eura dobit će 80 eura, a oni s mirovinom od 470 do 610 eura dobit će 60 eura dodatka.

Za primatelje dječjeg doplatka osigurana je isplata posebne novčane naknade. Mjera će obuhvatiti 128.000 obitelji, 230.000 djece, a iznos naknade ide prema broju djece u obitelji – za jedno dijete 45 eura, dvoje djece 70 eura, troje djece 100 eura, četvero djece 130 eura, a za petero i više djece 160 eura. Vrijednost mjere je devet milijuna eura. Od 1. travnja pravo na naknadu imat će korisnici koji primaju doplatak za djecu te oni u postupku ostvarenja prava. Novčana potpora isplatit će se u travnju, a u lipnju za one u postupku ostvarenja prava.

Ograničenje cijena osnovnih prehrambenih namirnica – nešto jeftinije bit će suncokretovo ulje (litra će biti 1,72 eura umjesto dosadašnjih 1,86 eura), mlijeko, glatko brašno, oštro brašno, šećer, pile, svinjsko mljeveno meso te carsko meso po cijeni od 3,79 eura po kilogramu. Svinjska lopatica i vratina bit će maknuti s liste zbog moguće nestašice svinjskog mesa, zbog čega je na listu dodano carsko meso.

Predstavljene su i potpore za mljekare, ribare, drvoprerađivače, prerađivače drva i proizvođače namještaja, mjere za energentsku učinkovitost te vezano uz prostore za zakup koje daje država. 'Neće se primijeniti indeks potrošačkih cijena', rekao je premijer.

Osigurana je i pomoć stradalima u potresu za 8795 osoba u privremenom smještaju – 265 eura po osobi, najviše 1327 eura po kućanstvu.

Četvrti paket mjera vrijedi 1,7 milijardi eura za građane, ustanove i poduzeća. 'Svi dosadašnji paketi skupa bili su 5,1 milijardu eura', rekao je premijer. 'Od ukupno 1,697 milijardi eura – 1,181 milijarda eura namijenjena je ublažavanju rasta cijena energije, 169 milijuna eura za zaštitu od inflacije te 347 milijuna eura za posebne potpore i poticaje', naveo je premijer.

Osvrnuo se na ekonomske pokazatelje te naveo da je BDP Hrvatske oko 67 milijardi eura. 'Sad smo na 17.240 eura po stanovniku. U mandatu moje vlade BDP po stanovniku porastao je više od 5000 eura. Pada i javni dug. U dvije godine vratili smo se na putanju gdje smo bili; niže smo nego prije covida. Što se deficita tiče, opet smo u okviru praga od tri posto. Kod stope nezaposlenosti smo na sedam posto. Kontinuirano rastu plaće i minimalna neto plaća', ustvrdio je.

Dodao je da je cilj mjera da Hrvatska, unatoč krizi, ima bolji gospodarski rast od procijenjenog. Na upit novinara o rebalansu proračuna, Plenković je rekao da će dio ići preraspodjelama, a da kad dođe trenutak za rebalans, Vlada će, rekao je, to i napraviti. 'To doživljavamo više kao tehničko sredstvo, da financije budu stabilne kao što jesu', rekao je premijer.

Naveo je i da je paket jednako predizboran 'poput onog za Božić, poput paketa u rujnu i za covid'. Na konstataciju novinara o visokoj inflaciji unatoč svim mjerama, premijer je rekao da se 'nitko ne smije zaigrati te da svatko mora odigrati svoju ulogu'. 'Ovo što radimo je kontinuirani državni intervencionizam jer smatramo da postoje trenutci kada jedino država može pomoći građanima i gospodarstvu', ustvrdio je premijer.

Upitan u kojoj je fazi popisivanje cijena proizvoda u trgovačkim lancima koji još nisu dostavili cijene, ministar gospodarstva Davor Filipović odgovorio je da je to 'u visokoj fazi dovršenosti'. 'Očekujem da ćemo brzo ja i suradnici predstaviti aplikaciju Kretanje cijena u kojoj će biti i sedam lanaca koji nisu dostavili cijene', kaže Filipović.