za građane i poduzetnike

Plenković predstavlja nove mjere protiv rasta cijena: Ovo su detalji Vladinih poteza

13.03.2023 u 08:44

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković te potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavili su u ponedjeljak na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća novi paket Vladinih mjera za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata. Prije toga premijer je okupio lokalne čelnike te koalicijske partnere

Plenković je paket mjera prvo predstavio lokalnim čelnicima, točnije čelnicima Hrvatske zajednice županija, Hrvatske zajednice općina te Udruge gradova.

Šef Udruge gradova, zaprešićki gradonačelnik Željko Turk, nakon sastanka s premijerom rekao je da je paket mjera pomoći vrijedan 1,7 milijardi eura.

'Ono što je najbitnije za regionalnu upravu i samoupravu su cijene energenata, koje su najveći trošak naših proračuna. Te mjere ostaju i dalje. Cijena električne energije ostaje i za idućih šest mjeseci, a cijene plina i ostalih segmenata ostaju do kraja godine', poručio je Turk ispred predstavnika županija, općina i gradova.

Turk je dodao da oko poreza na dohodak nije bilo riječi te da lokalnoj upravi i samoupravi odgovara 'da paket mjera ide, a da se ne zadire u njihov temeljni izvor prihoda, tj. porez na dohodak'. Općinama i gradovima bilo je važno da ostanu ograničene cijene energenata, prenosi N1.

Vlada pripremila i mjere za umirovljenike

Plenković je paket mjera predstavio i koalicijskim partnerima, a još detalja otkrio je Silvano Hrelja. 'Intervencijama iz proračuna i na teret solidarnosti svih građana pokušava se amortizirati utjecaj velike inflacije', kazao je Hrelja.

Rekao da ostaje i jednokratna novčana pomoć za najugroženije – umirovljenike, prenosi N1.

'U svibnju će biti isplaćeno 75 milijuna eura. Idemo redom, u travnju također 75 milijuna eura usklađivanja mirovina, u međuvremenu se radi za umirovljenike, najnemoćnije, najsiromašnije, radi se na obiteljskim mirovinama i to ide svojom dinamikom od nekih 750 rješenja dnevno. Naravno da svi nestrpljivo čekaju da dobiju rješenje o obiteljskoj mirovini', rekao je Hrelja.

Paket mjera

  • cijena struje ograničena još šest mjeseci
  • cijena plina ograničena još godinu dana
  • jednokratna pomoć za umirovljenike
  • povećanje dječjeg doplatka

'Inače se povećava i iznos za dječji doplatak i pojavljuju se neke nove stavke vezane uz koeficijente za slobodne umjetnike. Krug ovih mjera se proširio. Treba reći, kad određujemo specifičnu težinu tih mjera, trošak subvencije električne energije je za 2,1 milijun građana, on se reflektira na njih, samo taj trošak otprilike iznosi 600 milijuna eura, dok je za pomoć građanima i poduzetnicima preostalih milijardu eura. Ukupno je to, da se izrazim po starom, 12 i pol milijardi kuna', rekao je Hrelja.

Što se tiče jednokratnog dodatka za umirovljenike, on će izgledati ovako: svi koji imaju mirovinu do 260 eura dobit će 160 eura pomoći, oni koji imaju od 260 do 330 eura dobit će 120 eura, oni s mirovinom od 330 do 470 eura dobit će 80 eura, a oni s mirovinom od 470 do 610 eura dobit će 60 eura dodatka.

'Sve što se trebalo uskladiti uskladilo se, još su dodane neke mjere, a ostaju sve koje su do sada bile', rekao je Hrelja te objasnio zašto će se struja subvencionirati još samo mjesec dana. 'Predviđa se daljnje smanjenje cijene struje i plina nakon odluke EK-a o najvišim cijenama. Očekuje se stabilizacija, ali nikad se ne zna.'

  • +13
Sjednica GSV-a Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je već prošli tjedan na sjednici predložila izmjene Zakona o PDV-u te zadržala najnižu stopu PDV-a za plin. 'Tako ćemo na konkretan način pomoći hrvatskim građanima, isto tako im je snižena stopa koja se odnosi na pelete, sječke i ogrjev', rekao je Plenković.

Novi paket pomoći opisao je kao 'sveobuhvatan, snažan, primjeren trenutku, dobro kalibriran i kao pomoć onima kojima je najpotrebnija'. Ustrajao je i u namjeri promjene Zakona o kaznenom postupku.