SPORNA OTKUPNA CIJENA

Uvozno mlijeko ruši domaću industriju

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.02.2009 09:07
  • Objavljeno 09.02.2009 u 09:06
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Zbog 25 posto više otkupne cijene mlijeka od europske, zbog koje je u prvih 11 mjeseci lani uvoz konzumnog mlijeka u Hrvatsku bio čak 57 posto veći nego u istom razdoblju godinu prije, hrvatska mliječna industrija dotaknula je dno, nakon čega će se, bez hitne intervencije države, teško oporaviti.

Ni globalna financijska kriza ni recesija nisu, naime, toliko pogodile domaće tržište mlijeka i mliječnih proizvoda koliko pad prodaje zbog enormnog uvoza konkurentnijeg konzumnog mlijeka iz BiH, Njemačke... kojim su preplavljeni trgovački lanci.

'Situacija je vrlo ozbiljna. Hrvatska unazad godinu dana ima najskuplje mlijeko u odnosu na regiju i EU, i do 30 posto. I dok se otkupna cijena mlijeka u regiji i EU korigirala padom cijena stočne hrane i goriva, ona u Hrvatskoj raste, posebice u drugoj polovici 2008. Kompletna mliječna industrija suočena je s padom prodaje na domaćem i inotržištima, velikim zalihama i nelikvidnošću', kažu u Dukatu ističući da formiranje tržišne otkupne cijene mora biti fokus svih sudionika u mliječnoj industriji.

U Gospodarsko-interesnom udruženju Croatiastočar danas bi trebali iznijeti i konkretne brojke koje upućuju na alarmantnu situaciju i nužnost smanjenja otkupne cijene mlijeka, piše Večernji list.

Većina novih farmera, koji su mliječne farme otvarali zahvaljujući Vladinu operativnom programu podizanja proizvodnje i subvencijama, danas grca u kreditima, a kako s primarnom proizvodnjom mlijeka po kravi za prosjekom EU zaostajemo oko 2500 litara godišnje, teško će seljaci pristati na niže otkupne cijene mlijeka. Ni državi vjerojatno sada nije u interesu da smanjuje te cijene. Bliže se lokalni izbori, a seljaci, zna se, čine dobar dio izbornog tijela.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi