DARINKO BAGO:

'Uvedemo li euro, HNB gubi svu svoju vlast'

01.07.2016 u 16:09

Bionic
Reading

Nakon što su strani mediji počeli pisati da Europska komisija nakon Brexita počinje razmišljati o uvođenju eura u zemlje članice Europske unije koje ga još ne koriste, otvorila su se pitanja što bi takva intervencija značila za Hrvatsku i njezine građane

Danska, Švedska, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska i Rumunjska mogle bi se naći pred ultimatumom koji će im nametnuti šef Europske komisije Jean-Claude Juncker, koji nakon Brexita želi što brže povezati ostale članice EU-a zajedničkom valutom ne bi li Unija u cjelini postala monetarna unija.

Šef Hrvatskih izvoznika i predsjednik Uprave Končara Darinko Bago smatra da od požarnog uvođenja eura neće biti ništa te da se takav potez mora ozbiljno analizirati prije donošenja ikakve odluke.

'Hitno uvođenje eura moglo bi imati kratkoročne pozitivne posljedice, ali je pitanje po kojem tečaju bi mi prešli na euro. Dugoročno, zbog svih naših slabosti i neravnoteža taj bi problem trebalo dobro proučiti jer uvođenjem eura Hrvatska narodna banka gubi skoro sve atribute monetarne vlasti koju danas ipak ima', rekao je Bago za tportal.hr

On ne vjeruje da će se Junckerov plan za hitno uvođenje eura ostvariti, jer bi za takvo što trebalo mijenjati kriterije koje zemlje članice EU-a moraju zadovoljiti. Podsjetimo, četiri od pet tih kriterija Hrvatska može relativno lako ostvariti, no javni dug nam je još uvijek prevelik teret.

'Sumnjam da će se kriteriji za ulazak u eurozonu mijenjati', napomenuo je.

Što se tiče tečaja koji bi se koristio prilikom prelaska na euro, Bago kaže su zemlje koje su ulazile u eurozonu devalvirale svoje valute za par postotaka kako bi si dale stanovitu rezervu za nepredvidive situacije.

'Tečaj kune prema euru nije realan, ali smo svjesni da jednostrano mijenjanje tečaja ne bi napravilo puno koristi ako ga ne prati niz mjera', zaključio je. Izvoznici iz Hrvatske već godinama prigovaraju HNB-u zbog održavanja tečaja na razinama od oko 7,5 kuna za euro. Kunu smatraju prejakom te se zalažu za rušenje njezine vrijednosti kako bi na izvoznim poslovima zaradili više.

Podsjetimo, kada je hrvatsku Vladu preuzeo tehnički premijer Tihomir Orešković, rečeno je kako mu je jedan od ciljeva uvođenje eura.

Tom smo prilikom istražili što Hrvatska treba napraviti da uvede euro. Potrebno je zadovoljiti pet kriterija – imati stabilan tečaj, nisku inflaciju, manje kamate na dug, manji javni dug i manji proračunski deficit.