portret TOMISLAVa SAUCHE

Uspon i pad SDP-ova poletarca i Milanovićeva čovjeka od najvećeg povjerenja

10.02.2017 u 12:21

Bionic
Reading

Za Tomislava Saucha sve bi bilo drugačije da je Zoran Milanović, tadašnji predsjednik Vlade, u travnju 2013. prihvatio njegovu ostavku. Saucha ne bi više bio predstojnik Ureda premijera, njegov potpis ne bi se našao 2015. na zahtjevima za isplatu spornih dnevnica i DORH ga zbog tih dnevnica ne bi danas progonio. Ali Milanović je Sauchinu ostavku odbio i stao u obranu čovjeka u kojeg je uvijek imao neizmjerno povjerenje

Prije četiri godine Saucha se našao u škakljivoj situaciji jer su mediji otkrili da Plinacro, državna tvrtka, posluje s odvjetničkim društvom njegove supruge. Milanović je njegovu ostavku odbio, a svog glavnog operativca je branio tvrdnjom kako Saucha nije imao pojma s kim mu supruga radi.

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa naknadno je utvrdilo kako Saucha u tom slučaju nije bio u sukobu interesa.

Milanovićev i Sauchin bliski odnos počeo je samo godinu dana nakon što se Saucha kao 19 – godišnji mladić početkom 1999. učlanio u SDP. Upoznali su se kada je Saucha radio kao zamjenik predsjednika zagrebačkog Mjesnog ogranka Šestinski dol Vrhovec.

Milanović ga je nagradio foteljom

U stranci Saucha je postupno napredovao. Bio je u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, osnivač je Socijaldemokratske studentske unije, aktivno je radio u Forumu mladih, a 2010. vodio je Milanoviću kampanju za parlamentarne izbore.

Šef SDP nagradio ga je foteljom predstojnika Ureda premijera. Dok je obnašao tu dužnost dao je samo jedan intervju tjedniku Nacional, i to pri kraju mandata, u kojem je žestoko branio Milanovićevu politiku.

Osim afere sa suprugom i Plinacrom pamti se i sukob Sauche s policijom na Sljemenu, tijekom Snježne kraljice u siječnju 2015. godine. Premijerov savjetnik tad je pokušao ući VIP šator bez propusnice. Policajci ga nisu pustili, a on ih je navodno krenuo vrijeđati te im je zaprijetio poznanstvom s ministrom unutarnjih poslova i ravnateljem policije.

Prekršajni sud u Zaprešiću nepravomoćno je osudio Sauchu zbog tog incidenta te mu je odrezao 772 kune kazne i 500 kuna sudskih troškova.

Dok je bio Milanovićeva desna ruka zarađivao je 13.500 kuna

Sauchina imovinska kartica, zadnja podnesena u studenom prošle godine, otkriva kako on i supruga imaju u vlasništvu tri nekretnine.

U njegovom vlasništvu je stan u Zagrebu od 70 kvadrata, procijenjene vrijednosti 1,1 milijun kuna, kojeg je stekao darovnim ugovorom. Supruga je vlasnica još jednog stana u Zagrebu i kuće u Malom Lošinju.

U Sauchinoj imovinskoj kartici piše kako svaka nekretnine ima samo 10 metara kvadratnih.

Pod stavkom 'štednja' Saucha je naveo kako mu je supruga uštedjela 36.000 eura i 40.000 kuna.

Kao predstojnik Ureda premijera mjesečno je zarađivao oko 13.500 kuna.

Saucha je rođen 12. lipnja 1980. u Zagrebu. Završio je Pravni fakultet u Rijeci.