NA VELESAJMU

Uskoro prvi Festival masline u Zagrebu

28.01.2016 u 14:55

Bionic
Reading

U Zagrebu će se 6. i 7. veljače održati prvi Festival maslina u Zagrebu, kojeg organiziraju Zagrebački maslinarski institut i Udruga branitelja Domovinskog rata 'Zagreački velesajam'

Festival maslina održat će se u paviljonima 7 i 7a Zagrebačkog velesajma, a osnovna ideja festivala je približiti maslinu i proizvode od masline Zagrepčanima.

Organizatori tako najavljuju niz korisnih predavanja, ali i degustacija. Tako nas 6. i 7. veljače na Velesajmu očekuju predavanja istaknutih stručnjaka i znanstvenika o nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti maslinova ulja, predavanja o hrvatskom maslinarstvu, kvaliteti domaćih u odnosu na uvozne proizvode, a bit će tu i korisnih pojašnjenja o postizanju optimalne kvalitete maslinovih ulja (postupci u masliniku, berbi, preradi i čuvanju).

Najavljene su kušaonice ulja u sklopu vođenih degustacija pod vodstvom certificiranih stručnjaka, gdje će posjetitelji naučiti prepoznavati i razlikovati dobra od loših ulja.

Prvi Festival maslina u Zagrebu donosi i prodajnu izložbu, na kojoj će se predstaviti maslinari, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i udruge iz Istre, Primorja i Dalmacije sa svojim proizvodima.

Bit će tu i kreativnih radionica, na kojima će posjetitelji naučiti kako sami napraviti kremu za ruke i tijelo s maslinovim uljem, a u pripremi je i program za najmlađe, koje od malih nogu treba učiti o maslinovom ulju i blagodatima pravilne prehrane.

Festival ima i svoj humanitarni aspekt. Naime, organizatori su se povezali sa zakladom Ana Rukavina, koja će imati svoj štand za vrijeme festivala 6. veljače od 15 do 17 sati. Više informacija o festivalu možete naći na web stranicama Instituta za maslinarstvo