SINDIKATI U ŠOKU

Uprava odbila zahtjeve pilota i stjuardesa, štrajk se nastavlja

Štrajk osoblja Croatia Airlinesa

Štrajk osoblja Croatia Airlinesa

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Prema svemu sudeći, štrajk se u Croatia Airlinesu nastavlja. Uprava je sindikatima kabinskog osoblja i pilota dala rok do 15 sati, nakon što nije pristala na dva od četiri njihovih prijedloga. Sindikati poručuju - uprava je odabrala milijunske gubitke

Upravi je prihvatljiv povratak u pregovore bez preispitivanja zakonitosti štrajka te odustajanje od otkaza za 42 radnice kabinskog osoblja koje su bile na bolovanju 1. i 2. svibnja. Član uprave Zlatko Širac pojasnio je što im je neprihvatljivo: 'Da sindikati imaju pravo u bilo kojem trenutku iz pregovora se vratititi u štrajk. To pokazuje da se ne vraćaju u pregovore u dobroj vjeri. Treći uvjet je da se produži primjena starog KU, počevši od 15.svibnja pa do završetka pregovora što nam je neprihvatljivo, jer su ti uvjeti zapravo predmet pregovora i o tome zapravo trebamo pregovarati i razgovarati', kazao je Širac.

Zvižducima su radnici u štrajku dočekali odgovor Uprave na njihov prijedlog i nastavili kružiti oko zagrade CA u Buzinu. Ivana Lojo iz SKOZ-a pojasnila je da su svi u šoku, a da je Uprava izabrala milijunske gubitke. Stoga sindikati strahuju da se iza svega krije namjera uništavanja tvrtke.

'Uprava je na kraju odlučila da će radije imati nastavak štrajka i kao posljedicu milijunske gubitke nego da za vrijeme nastavka pregovora isplaćuje primanja po starom KU. Dnevni troškovi štrajka su veći od milijun kuna, dok su dnevni troškovi prava po starom KU za oba sindikata iznosili između 20 i 30 tisuća kuna', prenijela je Lojo računicu Sindikata pilota.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!