SLOŽENA SITUACIJA

Upitna isplata plaća Varteksovim radnicima u rujnu

21.08.2023 u 17:25

Bionic
Reading

Upitna je isplata plaća u rujnu za više stotina radnika Varteksa, potvrdila je u ponedjeljak Hini sindikalna povjerenica Božica Čiček Mutavdžić govoreći o situaciji u toj tekstilnoj tvrtki koja je u prvih šest mjeseci ove godine poslovala s gubitkom od 2,4 milijuna eura.

"Radnici su nam jako zabrinuti, pretežno su pred mirovinom i teško će naći drugi posao", istaknula je sindikalna povjerenica dodavši je da se u utorak vraćaju u pogon nakon kolektivnog godišnjeg odmora.

Situacija je složena te se poduzima niz aktivnosti da se spasi tvrtka i radna mjesta.

"Posla ima, dogovaramo i neke nove kupce, ali već godinama imamo problema s likvidnošću. Uspijevamo se održati, no nije dobro", upozorava Čiček Mutavdžić.

U Varteksu je s 31. srpnja bilo zaposleno 678 radnika, pretežno s velikim brojem godina radnog staža.

Na moguće probleme s isplatom plaća u rujnu prethodno je upozorio i član uprave Dražen Dobiš

Čiček Mutavdžić objašnjava da su proizvodni radnici do sada bili na kolektivnom godišnjem odmoru te nije bilo isporuka.

"Nije bilo isporuka za strane kupce, ljetni dio maloprodaje je završio, a kolekciju za sezonu jesen/zima nismo uspjeli napraviti u planiranoj količini, isključivo zbog problema s likvidnošću", rekla je u razgovoru za Hinu.

Naime, Varteks  je od prošle godine naslijedio dug od 3,4 milijuna eura, u 12 mjeseci uspjeli su otplatiti oko milijun eura.

"Nemamo dovoljno novaca da bi kupili tkanine i repromaterijal za robu koju bismo plasirali u maloprodajnu mrežu. Ako maloprodaja ne bude imala prihoda,  naravno da će biti problema s isplatom plaća u rujnu", upozorava Čiček Mutavdžić.

Problem je, kaže, i što se plaća radnicima Varteksa nekada isplaćuje u dva dijela.

U srpnju su uspijeli isplatiti plaće u cijelosti i na vrijeme, a sada u kolovozu još će se vidjeti kakav će biti priljev sredstava. 

"Ako bude dovoljno novaca, isplatit će se u jednom dijelu", kazala je Čiček Mutavdžić poručivši kako se, unatoč svim problemima, nada se će se ipak naći rješenje, da će se sačuvati radna mjesta i stoljetna tradicija Varteksa.