SASLUŠANJE U UTORAK

Uoči puta u London Jadranka Sloković otkrila kako misli spasiti Todorića od izručenja

09.04.2018 u 13:34

Bionic
Reading

Ivica Todorić u utorak će se ponovo pojaviti na londonskom sudu u Westminsteru, na kojem će se raspravljati o hrvatskom zahtjevu za izručenje. Kako god to ročište završilo, sam sudski proces trajat će još mjesecima

Todorićeva odvjetnica u Hrvatskoj Jadranka Sloković rekla je za tportal kako će i ona prisustvovati raspravi u utorak. Predviđeno je da se ročište okonča u srijedu.

'Da, bit ćemo tamo. Procedura će sigurno trajati još nekoliko mjeseci, a teško je procijeniti koliko. Kad sud donese odluku, strana koja neće biti zadovoljna može tražiti dopuštenje za ulaganje žalbe. Tad ide nova rasprava. Ako se zahtjev odbije, moguće se žaliti i na tu odluku. Sve ovisi o tome kakva će sada biti odluka suda', izjavila je Sloković.

Navodno je londonski sud odobrio zahtjev da se videovezom iz inozemstva podnesu novi dokazi. Todorićeva odvjetnica kaže kako ne zna ništa o tome tako da se može pretpostaviti kako iza toga stoji DORH.

Za svog odvjetnika u Velikoj Britaniji Todorić je angažirao stručnjaka za građanske slobode i ljudska prava Timothyja Ottyja.

Na prvom ročištu u studenom prošle godine Otty je tvrdio kako je riječ o političkom progonu koji se može gledati u 'geostrateškom kontekstu' jer su najveći kreditori Agrokora ruske banke.

Podsjetimo, Hrvatska je krajem listopada lani izdala europski uhidbeni nalog (EUN) za Todorićem. Desetak dana nakon toga osnivač Agrokora se predao britanskoj policiji i isti dan izveden je pred suca.

  • +7
Ivica Todorić sa suprugom u Londonu Izvor: Cropix / Autor: WENN.com / CROPIX

Prihvaćajući argumente obrane kako nema opasnosti od bijega i opasnosti utjecaja na svjedoke, sudac je Todoriću dopustio da se brani sa slobode. Za to je morao platiti jamčevinu od 100 tisuća funti te predati svoju i putovnicu supruge.

Kao mjeru predostrožnosti sud je odredio i to da Todorić mora nositi elektronski dojavljivač (svake noći između ponoći i 3 sata ujutro), pomoću kojeg ga je moguće locirati, te da se mora javljati policiji tri puta tjedno.

'Drago mi vas je vidjeti. Idem doma. Danas je ovo jedna mala pobjeda, ali zapravo velika. To puno znači', slavodobitno je tad novinarima izjavio Todorić pri izlasku iz suda.

Iako se prema propisanoj proceduri za EUN ekstradicijsko saslušanje obično održava unutar roka od 21 dana, londonski sud odlučio je 'zbog interesa pravde' kako će to biti tek početkom travnja 2018. godine.

Na saslušanju koje počinje u utorak sudac prvo treba odlučiti je li optužba iz hrvatskog EUN-a valjana ekstradicijska optužba (jedno od 32 kaznena djela za koja se ne ispituje kažnjivost i po britanskom pravu), a ako je odgovor potvrdan, ispituje se postoje li razlozi za zabranu izručenja. Među ostalim i je li izručenje u skladu s pravima koja uhićeni ima temeljem Europske konvencije o ljudskim pravima, a osobito prava na pošteno suđenje, te bi li izručenje bilo 'razmjerno' s obzirom na težinu djela, zapriječenu kaznu i mogućnosti da se poduzmu druge mjere.

  • +8
Westminster Magistrates Court, sud na kojem je Ivici Todoriću zakazano ročište Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Na odluku o izručenju Todorić se može žaliti višem britanskom sudu, pa i vrhovnom sudu.

Prema statističkim podacima britanske Nacionalne agencije za kriminal, otprilike 70 posto osoba uhićenih temeljem EUN-a izručeno je zemljama koje su ga izdale. Hrvatska je u protekle tri godine imala osam postupaka po EUN-u i Velika Britanija je u jednom slučaju odbila izručenje.