TKO JE KRIV?

Unikom najvrednijom imovinom plaća skupu upravnu zgradu

12.01.2010 u 11:27

Bionic
Reading

Gradnja upravne zgrade osječkog komunalca Unikoma koštat će ga gubitka ukupno 30 tisuća kvadrata atraktivnog građevinskog zemljišta, a Grad Osijek mora dati tvrtki još jednu veliku parcelu da se spasi taj skup projekt

Prodajući zemljište bivšeg Vrtnog centra i Radne jedinice Zelenilo osječke komunalne tvrtke Unikoma za 16,8 milijuna kuna, njen bivši direktor Miroslav Doležal u rujnu 2008. godine obećavao je da će dobivenim novcem financirati gradnju nove upravne zgrade te tvrtke. Zemljište je prodano po traženoj cijeni tvrtki Osimpex, ali do dana današnjeg nije izgrađena upravna zgrada, Unikom je ostao bez zemljišta, Vrtni centar zatvoren, a novac u cijelosti potrošen.

Novi direktor Tomislav Glavaš u nekoliko navrata, otkada je lani u srpnju došao u Unikom, optužio je Doležala da je 16,8 milijuna kuna zarade od prodaje 24.090 četvornih metara zemljišta Vrtnog centra u Trpimirovoj ulici potrošio na pokrivanje gubitaka tvrtke. 'Unikom je prošlu godinu de facto poslovao s gubitkom od 17 milijuna kuna koji nije iskazan. Pokriven je prodajom nekretnine RJ Zelenilo', izjavio je Glavaš u rujnu 2009. godine.

Predsjednik Nadzornog odbora Unikoma Anto Bošnjak kaže da je to jedan od najočitijih primjera lošeg gospodarenja gradskom imovinom bivšeg Unikomovog vodstva. Premda je javno izjavljivao da će novcem od prodaje zemljišta Vrtnog centra financirati gradnju upravne zgrade, Doležal je trošio novac na stvari poput navodnjavanja gradskih travnjaka, gradnju ZOO hotela, umjetnu travu, tisuće maćuhica i njihovo zalijevanje. 'Prihod od prodaje zemljišta u Trpimirovoj prikazan je kao običan, nenamjenski prihod', pojašnjava Bošnjak upitan ima li preduvjeta za podnošenje kaznene prijave protiv Doležala, čovjeka koji je vodio Unikom od siječnja 2007. do srpnja 2009.

U međuvremenu, saznajemo od Glavaša, tvrtka je unajmila zemljište bivšeg Vrtnog centra od sadašnjeg vlasnika tvrtke Osimpex, Željka Biloša, za 1 kunu plus PDV. 'Jednostavno nemamo gdje smjestiti radnike i opremu RJ Zelenila i zato smo morali unajmiti naše bivše zemljište do kraja ožujka', kazao je Glavaš.

Kako bilo, Unikom mora ustrajati na gradnji nove upravne zgrade jer je sada smješten u centru grada u uskoj, jednosmjernoj i prometnoj Ružinoj ulici, između obiteljskih prizemnih kuća. Da bi namaknula novac gradska tvrtka prodat će to zemljište od 6.000 četvornih metara u centru Osijeka i graditi novo središte na periferiji u Vinkovačkoj ulici. Prije tri mjeseca Glavaš je s gradonačelnikom Krešimirom Bubalom dogovorio da će Grad dati Unikomu 20 tisuća četvornih metara zemljišta u toj ulici.

Među ostalim, Osječani su zbog tako lošeg gospodarenja Unikomovom imovinom izgubili i najveći rasadni centar u istočnoj Hrvatskoj koji se na prodanoj parceli u Trpimirovoj prostirao na 1.200 četvornih metara. U Vrtnom centru otvorenom u travnju 2006. godine mogle su se kupiti sadnice oko stotinu biljnih vrsta, a cijene su bile popularne da bi se građane potaklo da što više sade. Njegovim gašenjem najviše je profitirao obližnji trgovački centar koji sada nudi te sadnice po nekoliko puta višoj cijeni.