ZABRINUTI ZBOG DUGA

Unicredito savjetuje prodaju Agrokorovih obveznica

14.12.2011 u 10:58

Bionic
Reading

Dok prodavatelji Mercatora pokušavaju smekšati upravu, koja uporno opstruira pregovore s Agrokorom, analitičari Unicredita upozoravaju na visoku zaduženost Todorićevog koncerna i investitorima preporučuju prodaju obveznica

Analitičari talijanskog Unicredita, jednog od glavnih Agrokorovih financijera, i dalje preporučuju prodaju Agrokorovih obveznica zbog visoke zaduženosti koncerna. U najnovijoj kvartalnoj analizi ističe se 'impresivan devetomjesečni rezultat koncerna', ali se istovremeno upozorava na 'povećanje neto duga za 900 milijuna kuna na 10,1 milijardi.

Analitičari Unicredita ističu da budući kreditni profil Agrokora u velikoj mjeri ovositi o ishodu pregovora oko preuzimanja Mercatora, zbog čega je u ovom trenutku povećana neizvjesnost za ulagače u Agrokorove obveznice.

Pregovori oko Mercatora trebali bi se ubrzati nakon jučerašnjeg pisma u kojem prodavatelji traže od uprave da Agrokoru dopusti dubinski pregled poslovanja. U pismu upućenom predsjedniku uprave Žigi Debeljaku ističe se da tvrdnje uprave Mercatora da iza hrvatskog Agrokora ne stoji konzorcij ulagatelja nisu točne.

Kao dokaz svojih tvrdnji prodavatelji su predočili nacrt sporazuma o šutnji koji su EBRD, IFC i One Equity Partners spremni potpisati s Mercatorom, reagirajući tako na zabrinutost uprave da bi otkrivanje dokumentacije koju zahtijeva Agrokor moglo ugroziti društvo.

Konzorcij prodavatelja je i dalje uvjeren da je Agrokor zajedno s partnerima najbolji potencijalni dugoročni dioničar Mercatora.