VLADA ODBILA EKONOMISTE

Umjesto rebalansa proračuna zaduživanje u inozemstvu

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.02.2009 01:34
  • Objavljeno 10.02.2009 u 18:46
Vlada RH

Vlada RH

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadic

Neće biti zamrzavanja plaća i mirovina, niti ukidanja neradne nedjelje. Odbačen je i prijedlog za hitni rebalans proračuna. Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec i ministar financija Ivan Šuker odbili su, nakon poslijepodnevne sjednice Predsjedništva HDZ-a, većinu antirecesijskih prijedloga Ekonomskog instituta

ZAGREB - Ministar financija Ivan Šuker je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, koje je usvojilo paket antirecesijskih mjera, kazao kako u ovom trenutku ne dolazi u obzir rebalans proračuna.

"To bi u ovom času bilo neozbiljno", rekao je Šuker, objasnivši da će se o rebalansu odlučivati tek nakon što Vlada u ožujku ili travnju bude imala precizne referentne pokazatelje o punjenju proračuna. Odbacio je zahtjeve za smanjivanjem socijalnih davanja, ističući kako se neće smanjivati ni plaće ni mirovine ni socijalna davanja.

"Osigurat ćemo novac za povećanje plaća, indeksiranje mirovina i zdravstvenu reformu", rekao je Šuker. Kazao je i kako se porezi dobro naplaćuju, te da je u odnosu na isto razdoblje lani podbacio jedino PDV i to isključivo PDV naplaćen prilikom uvoza.

U odnosu na isto razdoblje lani doprinosi su naplaćeni 107 posto, a porez na dobit 106 posto. PDV je naplaćen 82-83 posto prošlogodišnje razine, izvijestio je Šuker. Po njemu stabilna naplata poreza i doprinosa pokazuje kako broj zaposlenih nije značajnije smanjen.

Odbacio je zahtjev da se smanje akontacije poreza na dobit, ističući da bi linearno smanjenje akontacija dovelo do porezne nediscipline. Naglasio je da porezni zakoni svakom obrtniku i trgovačkom društvu s poremećajima u poslovanju omogućuju da od porezne uprave zatraže smanjivanje akontacije. "Svim ispostavama porezne uprave ići će naputak da na takve zahtjeve moraju odgovoriti u roku od 15 dana", rekao je Šuker.

Ponovio je da će država svoje potrebe do kraja godine financirati na međunarodnom financijskom tržištu, da već sada ispituje puls tog tržišta te da će u travnju ili svibnju krenuti s izdavanjem obveznica ili kreditnim zaduživanjem na međunarodnom, čime će na domaćem tržištu osloboditi sredstva za gospodarstvo. Izvijestio je da je dogovoreno da se resornim ministarstvima predloži smanjenje turističke naknade i vodne naknade.

Ponovio je da Hrvatska u ovom trenutku ne treba aranžman s MMF-om, jer "Vlada ima snage i sama provesti ono što bi predložio MMF, ako dođe do takvih situacija". Odbacio je i tumačenja da bi na ljeto moglo biti prekasno za novi aranžman.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec podsjetio je, pak, da Vlada već godinama provodi niz bespovratnih potpora gospodarstvu te da će ih po potrebi i povećati. Naglasio je da su izvoznici apsolutni prioritet te najavio ponovno subvencioniranje kamatnih stopa po kreditima za gospodarstvenike.

Najavio je i strožu kontrolu uvoza, ističući da nije riječ o protekcionizmu, nego o strogoj kontroli svega što ulazi u Hrvatsku, a što mora udovoljavati hrvatskim pozitivnim propisima. S tim u vezi Vlada priprema široku akciju s inspektoratom, rekao je Polančec.

Najavio je da će ove godine natječaji za dodjelu bespovratnih sredstava biti već u ožujku te naglasio da je za poticanje gospodarstva planirano nešto više novca nego lani. "S obzirom na smanjene gospodarske aktivnosti, to je vrlo jasna poruka da tu nema uzmaka", rekao je Polančec.

Komentirajući zahtjeve da se odgodi primjena zabrane rada trgovina nedjeljom, Polančec je ponovio da je zakon prekratko u primjeni da bi se znali njegovi učinci. Tek kad budu poznati učinci zabrane Vlada će, kaže, razmisliti o njezinu ukidanju.

Program mjera ne predstavlja ništa novo u odnosu na prijašnje ocjene naših stručnjaka da treba smanjiti državnu potrošnju, rekla je Hini ravnateljica Ekonomskog instituta Sandra Švaljek. Hrvatska u trenutačnim okolnostima ne može provoditi klasični proturecesijski program, s obzirom na to da si ne može priuštiti rast fiskalnog deficita zbog visoke zaduženosti, visoke otplate dugova u ovoj godini i otežanih uvjeta zaduživanja u inozemstvu. Zbog toga bi se mjere trebale usmjeriti na smanjivanje potrošnje, što pak znači i rebalans državnog proračuna, dodala je.

Ekonomsko vijeće nakon rasprave može prijedlog mjera poduprijeti ili odbaciti, no odluku o njihovoj primjeni donosi Vlada koja dosad nije pokazivala sklonost rebalansu proračuna tvrdeći da je još prerano za takav potez.

Ekonomski institut nedavno je objavio analizu koja pokazuje da je hrvatsko gospodarstvo u recesiji te prognozu da bi ove godine BDP mogao pasti za 1,4 posto. Analitičari Instituta pritom su upozorili da rebalans proračuna neće zahtijevati samo redistribuciju sredstava, nego i smanjivanje rashoda ako se želi zadržati deficit u sklopu ciljanih 0,9 posto BDP-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi