USKORO ISPLATA PLAĆA

Uljanik preuzeo 3. maj MID

18.06.2015 u 18:29

Bionic
Reading

Pulski Uljanik je s Centrom za restrukturiranje i prodaju (CERP) potpisao ugovor o prodaji i prijenosu dionica društva 3. maj Motori i dizalice (MID), a s predstavnicima radnika 3. maj MID-a potpisan je i novi kolektivni ugovor te su ostvarene pretpostavke da novi vlasnik radnicima MID-a isplati i zaostale plaće, objavio je u četvrtak Centar za restrukturiranje i prodaju

Potpisivanjem Ugovora o prodaji i prijenosu dionica 3. Maj MID između CERP-a i Uljanika "uspješno je okončana dugogodišnja neizvjesnost sudbine društva 3. maj MID", a Uljanik je postao vlasnik sto posto temeljnog kapitala 3. maj MID-a, navodi se u priopćenju objavljenom na internet stranicama CERP-a i Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

Kako se ističe, Uljanik se, uz kupovinu dionica 3. maj MID-a za kunu, obvezao preuzeti obveze koje je Republika Hrvatska imala po okončanoj predstečajnoj nagodbi.

U ime države ugovor su u Zagrebu, u prostorijama CERP-a, potpisali v.d. ravnatelj CERP-a Milan Dejanović i predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda.

"Kupovinom društva 3. maj MID osigurana je opstojnost društva unutar grupacije Uljanik. Osim navedenog, danas je potpisan i novi kolektivni ugovor između Uljanika i predstavnika radnika 3. maj MID te su ostvarene pretpostavke da novi vlasnik isplati i zaostale plaće", zaključuje se u priopćenju CERP-a.

Postupak javnog prikupljanja ponuda za kupnju 230.823 dionica MID-a, ukupne nominalne vrijednosti 92,3 milijuna kuna, što čini 100 posto temeljnog kapitala tvrtke, u vlasništvu države i CERP-a, započeo je objavom poziva za iskazivanje interesa za kupnju dionica u siječnju ove godine.

U prvom je krugu zaprimljeno pet pisama namjere, no u drugom su krugu za podnošenje obvezujućih ponuda bile otkupljene dvije ponudbene dokumentacije, a u konačnici je obvezujuću ponudu za kupnju 3. maj MID-a dostavio samo pulski Uljanik.

Riječki se 3. maj MID prodavao za jednu kunu, ali uz uvjet ispunjenja obveznog uvjeta preuzimanja svih preostalih neispunjenih obveza RH/CERP-a iz Ugovora o prijenosu dionica 3. maj MID-a sklopljenog 2013. između Brodograđevne industrije 3. maj iz Rijeke i RH.

Naime, riječki MID, s oko 200 radnika, izdvojen je iz sustava Brodograđevne industrije 3. maj, i nije, kao Brodogradilište 3. maj, ušao u sastav Uljanika, nego je ostao u državnom vlasništvu.

Upravno vijeće CERP-a je u drugoj polovici travnja prihvatilo ponudu Uljanika za CERP.

Početkom travnja je na Trgovačkom sudu u Rijeci sklopljena predstečajna nagodba za 3. maj MID, čija su ukupna utvrđena dugovanja veća od 154 milijuna kuna. Prema toj nagodbi, otpisuje se 70 posto tražbina vjerovnika, da će se ostalih 30 posto tražbina isplatiti u roku od četiri godine.

Postupak predstečajne nagodbe za MID otvoren je na riječkom Trgovačkom sudu u travnju 2013., početkom prošle godine sklopljena je i nagodba, ali je nakon žalbe CERP-a rješenje o predstečajnoj nagodbi ukinuto odlukom Visokog trgovačkog suda, a predmet je vraćen na ponovni postupak.