IMA PLINA ZA SVE

Ukida se peti i šesti stupanj kriznog stanja

19.01.2009 u 12:14

Bionic
Reading

Zbog zatopljenja i smanjenjena potrošnje plina predstavnici Plinacra, Ine i Ministarstva gospodarstva dogovorili su se da se ukinu mjere štednje to jest vrati na 4. stupanj redukcije.

'Zbog više temperature posljednjih dana potrošnja prirodnog plina pala je ispod devet milijuna prostornih metara, a i od interventnog uvoza dobivamo oko dva milijuna kubnih metara dnevno. Sve to znači da od danas popodne odustajemo od mjera redukcije 5. i 6. stupnja i vraćamo se na 4. stupanji', izjavio je potpredsjednik Vlade Damir Polančec, piše Večernji list.

To znači da će se grijanje na plin vratiti u urede, poslovne prostore, trgovačke centre, a na kraju i industrijskim potrošačima koji imaju zamjenska sredstva za grijanje.

Eto, to je dobra vijest za hrvatsko gospodarstvo', zaključio je Polančec.

Nešto manje su euforični u 'CRO Industrija', udruzi pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, u kojoj ocjenjuju da je uvođenje 4. stupnja dobar korak koji će unijeti malo optimizma u gospodarstvo, ali da to ne znači i punu obnovu proizvodnje

Uvođenjem 4. stupnja, tvrtke koje kao pogonsko gorivo koriste plin i dalje neće moći proizvoditi u punom kapacitetu te će nastaviti trpjeti štetu, kaže direktor Cro Industrije Vladimir Kovačević

Niži stupanj redukcije po njegovim riječima znači samo to da se tehnološke štete mogu smanjiti, ali će poslovne štete i dalje biti velike.

Po njegovoj ocjeni, uvođenje 4. stupnja neće značiti povratak na posao radnika koji zbog redukcije 5. i 6. stupnja nisu radili proteklih dana

Tvornica akumulatora i baterija Munja, po riječima predsjednika Uprave Ivana Milolože, od petka prima plin u količinama potrebnim za tehnološki minimum odnosno za održavanje postrojenja. Da je tako bilo ranije, odnosno da Munji prije toga u potpunosti nije ukinuta opskrba, bile bi izbjegnute značajne štete, kaže Miloloža.

Po njegovim riječima, uvođenje 4. stupnja nema većeg značaja za Munju jer plina i dalje nema dovoljno za proizvodnju. Čak i kad plin počne dolaziti u uobičajenim količinama, bit će potrebno 48 sati za procjenu štete, reakao je Miloloža.

"Zbog prekida isporuke imamo lom stroja, a sve se moglo izbjeći da smo imali plin za hladni pogon", kaže Miloloža koji najavljuje da će razmotriti mogućnost traženja odštete