državni tajnik

Uhlir: Udruženja arhitekata de facto za rušenje zgrada starijih od sto godina

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 19.06.2020 15:39
  • Objavljeno 19.06.2020 u 15:39
Željko Uhlir

Željko Uhlir

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir izjavio je u petak da su u Ministarstvu ostali zatečeni primjedbom udruženja arhitekata u javnoj raspravi o zakonu u obnovi Zagreba, po kojoj višestambene zgrade starije od sto godina više nemaju uporabnu vrijednost, što, po njemu, implicira njihovo rušenje

Uhlir tvrdi da udruženja arhitekata, zajedno s njihovom komorom i fakultetom, u javnoj raspravi o zakonu o obnovi Zagreba nakon potresa "u jednom dijelu" iskazuju teze po kojima smatraju da bi zakonodavac trebao prihvatiti da zgrade starije od sto godina više nemaju svoju uporabnu vrijednost.

"To direktno znači da takve zgrade, po njihovom, ne bi bile isplative za obnovu u gradu Zagrebu, nego bi ih vjerojatno trebalo rušiti i graditi nove zgrade", izjavio je Uhlir na marginama stručnog skupa "Tržište nekretnina Republike Hrvatske".

Smatra da je to "jedna vrlo delikatna teza", posebno kada dolazi iz takvog stručnog kruga, iza kojeg su, kaže, stala sva strukovna udruženja arhitekata.

Dodaje da "stoga u tom dijelu postoje i problemi sa zakonom o obnovi Zagreba", no da tu zakonodavci moraju biti vrlo oprezni da ne podlegnu "jednoj takvoj situaciji".

"Mi znamo da su naši arhitekti uvijek pola inženjeri pola umjetnici te s te strane možemo opravdavati da je ova umjetnička strana prevladala i da su oni u želji za novim poslovima te novom gradnjom po Zagrebu malo zaboravili na onu svoju drugu komponentu, a to je briga o izgledu grada. Ne možemo od staroga grada raditi novi i bolji grad", ustvrdio je Uhlir, dodajući da su primjedbe između ostalog upućene od Hrvatske komore arhitekata, Društva arhitekata Zagreba, Udruženja hrvatskih arhitekata i zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta.

Napominje da su te institucije predložile puno toga, a ovo je samo dio, koji je jako iznenadio nadležne u Ministarstvu graditeljstva.

"Arhitekti bi između ostalog trebali brinuti o povijesno-urbanoj sredini, to jest cjelini grada Zagreba, a ovakva jedna teza koja se dala naslutiti iz njihovih materijala zapravo ide u jednom potpuno novom smjeru", smatra Uhlir.

Prijedlog ahitekata, navodi Uhlir, odnosi se na zgrade u Donjem i Gornjem gradu starije od sto godina, odnosno na višestambene zgrade, pri čemu bi bile izuzete one koje su pojedinačno zaštićeno kulturno dobro.

Kaže da u Ministarstvu znaju da cijene nekretnina u centru Zagreba rastu, no da će struka, odnosno arhitekti, na ovaj način stati iza investitora željnih novih investicija i rasta cijena nekretnina, a to ih je, kaže, "malo iznenadilo i zateklo".

"Iznenađeni smo da su čelništva svih arhitektonskih udruženja potpisala takav dokument i poslala ga nama. Zapravo se zalažu za nešto što znači masovna rušenja po gradu Zagrebu", ističe Uhlir, dodajući da se pritom zaboravlja ambijentalna vrijednost tih zgrada, koje utječu na vizuru grada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!