prosvjed u dalmaciji

Ugostitelji upozoravaju: Trebamo kredite za likvidnost! Riječ je o 60.000 radnih mjesta

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 24.09.2020 13:12
  • Objavljeno 24.09.2020 u 13:12
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Udruženje ugostitelja Split i Nacionalna udruga ugostitelja, inicijatori su akcije naziva '4 do 12', u sklopu koje su dalmatinski ugostitelji danas 11.56 sati na 60 minuta zatvorili svoje objekte.

Jelena Tabak iz Udruženja ugostitelja Split objasnila je zašto se gotovo nigdje u gradu na sat vremena nije mogla popiti kava.

"To smo učinili iz razloga što ne želimo uprihoditi promet uz ovako visoke stope PDV-a. Imamo najveće stope PDV-a u EU", kazala je Tabak za N1 i ustvrdila da se u krizi izazvanoj epidemijom covida-19 "jedino kod njih nisu smanjile stope PDV-a kako bi se spasila radna mjesta", govoreći o turizmu.

"Tek u rujnu smo dobili rješenja za plaće za šesti mjesec. Plaće smo isplaćivali mi našim radom", kazala je.

Tabak je nabrojala nekoliko glavnih problema:

"Krediti za likvidnost nam nisu dostupni... Komercijalne banke imaju svoje razloge zašto su nas stavile u kritičnu grupu i to je usko povezano s PDV-om. Da, mi smo rizična skupina."

"Ovime pozivamo Vladu da ima sluha i na jedan dijalog da nam pomogne osigurati sredstva za rad koja mi želimo kupiti", nastavila je Tabak.

Dalje je objasnila da bi, ako bi im se osigurali krediti za likvidnost, poslije toga svejedno moralo smanjiti PDV kako bi te kredite vraćali.

Rekla je da bi to uključivalo redom, pivo, vina, sokove, kavu...

"Riječ je o 60.000 radnih mjesta na nacionalnom nivou", objasnila je.

Tabak procjenjuje da se ovoj akciji odazvalo 95 posto ugostitelja u Splitu, ali i njihovi kolege s Hvara, Brača, iz Trilja, Sinja, Zadra, Šibenika, Dubrovnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!