PRONAŠLI 'RUPU'

Ugostitelji starim računima varaju Linića?!

Bionic
Reading

Jedan zadarski ugostitelj otkrio je za Slobodnu Dalmaciju na koji je način vara Poreznu upravu i ne prijavljuje preko fiskalne blagajne svaku narudžbu. Kaže da je na to primoran kako bi opstao

On ima kvartovski kafić s troje konobara, prihode koji su dovoljni za njihove plaće, poreze i doprinose i za malu zaradu, daleku od one koju, kako kaže, okrenu njegove kolege na Kalelargi.

Od početka godine radi na način da izdaje račune na fiskalnoj blagajni, a zatim ih, kada gosti odu iz kafića, pokupi sa stolova i ponovo ih daje novim gostima koji imaju iste narudžbe

U poslu u kojem se sve vrti između espressa, macchiata, cappuccina, coca-cole i piva to i nije toliko teško jer se mnoge narudžbe, pogotovo tijekom jutra, ponavljaju u relativno kratkom vremenu.

Nada se da će na taj način od poreznika sakriti više od polovine utroška

'Moji konobari znaju što radim i zašto to radim. I sami sudjeluju u tome jer su svjesni da moramo opstati. Kada bih prijavio svaku kavu i pivo, za mjesec dana mogao bih staviti ključ u bravu, a država bi dobila troje novih nezaposlenih', rekao je neimenovani zadarski ugostitelj za Slobodnu Dalmaciju.

Splitski list piše kako u većim sustavima ima još većeg prostora za muljažu. Posebno kada je riječ o dostavi pizza, ćevapa i ostale gotove hrane u domove građana.

Onaj dio koji ide kroz dostavu – a riječ je o 60 ili 70 posto poslovanja – vodi se kroz tkz. paralelnu blagajnu, izdaje se račun koji nalikuje na pravi i služi samo za internu upotrebu. Dostavljač ga uopće ne preda naručitelju a ako ga već netko zatraži izgovor je da mu je ispao putem.