Diana antičić

Ugledna forenzičarka za tportal: Todorićeve manipulacije su priproste

 • Autor: Nikola Sučec
 • Zadnja izmjena 10.10.2017 21:18
 • Objavljeno 10.10.2017 u 21:15
Diana Antičić, direktorica i osnivačica Forenzika Prime

Diana Antičić, direktorica i osnivačica Forenzika Prime

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Dubioze u Agrokorovim poslovnim knjigama tolike su da je uprava na čelu s Antom Ramljakom angažirala stranu forenzičku kuću koja će oko godinu dana pretresati izvještaje napravljene za vrijeme Ivice Todorića ne bi li se utvrdilo stvarno stanje stvari

U samom Agrokoru ne otkrivaju koga su angažirali na tim poslovima, no Diana Antičić, osnivačica i direktorica prve hrvatske tvrtke za računovodstvenu forenziku Forenzika Prima, smatra da je u igri vjerojatno neka američka kuća jer su upravo Amerikanci otišli najdalje u razvoju te djelatnosti. 

Komentirajući nalaze revizora u Agrokoru i pronađene manipulacije, Antičić za tportal govori kako je njihova svrha u ovom slučaju bila izvlačenje koristi, konkretno radi prijevare vjerovnika, točnije banaka, uz mogućnost ostvarivanja osobne koristi vlasnika Agrokora, iako on tvrdi da to nije radio. 

'Da društvo nije poslovalo s dobiti, to ne bi bilo moguće napraviti. Igra je definitivno bila u prijevari vjerovnika. Očekivala sam da će te prijevare biti nešto sofisticiranije nego što jesu - one su na bilančnoj razini vrlo proste. Naprimjer, to da se potraživanja pokazuju kao novčana sredstava. Spadam u strože revizore, pa smatram da su sa strane revizije napravljene velike pogreške. Te provjere koje su trebali napraviti spadaju u elementarne provjere, poput poravnavanja obveza u knjigama Agrokora s poslovnim knjigama dobavljača', rekla je. 

Teško joj je komentirati kako je to promaklo revizorima jer oni u ovom slučaju imaju veliku odgovornost te svojim postupcima trebaju trećim osobama garantirati da su izvješća istinita. 

 • +21
 • +18

Nalazi revizije za 2016. godinu, Agrokor grupa i Agrokor d.d.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Agrokor

No sada na scenu ulaze strani forenzičari, koji bi prema Antičić mogli imati problema jer ne poznaju jezik, kulturu i metodologiju knjiženja. 

'Smatram da će im trebati lokalni pomagači da im pomognu u razumijevanju suštine i forme. Sam forenzični rad je mukotrpan i svodi se na kontrolu originalne dokumentacije i načina na koji je ona provedena u poslovnim knjigama te prati li ona kao takva stvarnu prirodu dokumenta. Kada se nađe na neki trag, onda ga se prati, a sada se forenzičari mogu osloniti i na revizorsko izvješće, na koje je netko ipak utrošio nekoliko mjeseci rada', rekla je Antičić i zaključila kako će forenzičari možda završiti posao u Agrokoru nakon godinu dana, ali samo ako se većoj mjeri mogu osloniti na izvještaj revizije. 

 • +11
 • +8

Ante Ramljak predstavio revidirano financijsko izvješće Agrokora

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 14

Prikaži sve
 • datagram

  11.10.2017 07:11

  Svi su sve znali? Ispitati porijeklo imovine svim MANAGERIMA u Agrokor grupi i nacin dolaska do istog, provesti i ispitati preuzimanja tvrtki od strane AGROKORA tijekom sirenja aktere i politicke pokrovitelje? DOCI CE SE ZA PAR DANA DO REZULTATA SA IMENIMA I PREZIMENIMA...

 • damirpacek

  10.10.2017 22:39

  Ajd' srećom je ugledna forenzičarka. Još malo pa će svoje "analize" - mentalne vjetrove o Todoriću i Agrokoru početi iznositi stručnjakinje/ci za verbalnu komunikaciju, za neverbalnu komunikaciju, notorna gđa. Krizmanić i još pokoji iz ceha kliničkih psihologa, "profesori" s Verna, i tako dalje.....

 • hk3iddsh

  11.10.2017 05:28

  Pitanje kome trebaju revizori,forenzičari,analitičari,kad pokradenih novaca više nema,do njih ne mogu ni CIA ni SOA ni stršljan ni osa...

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi