Diana antičić

Ugledna forenzičarka za tportal: Todorićeve manipulacije su priproste

10.10.2017 u 21:15

Bionic
Reading

Dubioze u Agrokorovim poslovnim knjigama tolike su da je uprava na čelu s Antom Ramljakom angažirala stranu forenzičku kuću koja će oko godinu dana pretresati izvještaje napravljene za vrijeme Ivice Todorića ne bi li se utvrdilo stvarno stanje stvari

U samom Agrokoru ne otkrivaju koga su angažirali na tim poslovima, no Diana Antičić, osnivačica i direktorica prve hrvatske tvrtke za računovodstvenu forenziku Forenzika Prima, smatra da je u igri vjerojatno neka američka kuća jer su upravo Amerikanci otišli najdalje u razvoju te djelatnosti. 

Komentirajući nalaze revizora u Agrokoru i pronađene manipulacije, Antičić za tportal govori kako je njihova svrha u ovom slučaju bila izvlačenje koristi, konkretno radi prijevare vjerovnika, točnije banaka, uz mogućnost ostvarivanja osobne koristi vlasnika Agrokora, iako on tvrdi da to nije radio. 

'Da društvo nije poslovalo s dobiti, to ne bi bilo moguće napraviti. Igra je definitivno bila u prijevari vjerovnika. Očekivala sam da će te prijevare biti nešto sofisticiranije nego što jesu - one su na bilančnoj razini vrlo proste. Naprimjer, to da se potraživanja pokazuju kao novčana sredstava. Spadam u strože revizore, pa smatram da su sa strane revizije napravljene velike pogreške. Te provjere koje su trebali napraviti spadaju u elementarne provjere, poput poravnavanja obveza u knjigama Agrokora s poslovnim knjigama dobavljača', rekla je. 

Teško joj je komentirati kako je to promaklo revizorima jer oni u ovom slučaju imaju veliku odgovornost te svojim postupcima trebaju trećim osobama garantirati da su izvješća istinita. 

  • +21
Nalazi revizije za 2016. godinu, Agrokor grupa i Agrokor d.d. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Agrokor

No sada na scenu ulaze strani forenzičari, koji bi prema Antičić mogli imati problema jer ne poznaju jezik, kulturu i metodologiju knjiženja. 

'Smatram da će im trebati lokalni pomagači da im pomognu u razumijevanju suštine i forme. Sam forenzični rad je mukotrpan i svodi se na kontrolu originalne dokumentacije i načina na koji je ona provedena u poslovnim knjigama te prati li ona kao takva stvarnu prirodu dokumenta. Kada se nađe na neki trag, onda ga se prati, a sada se forenzičari mogu osloniti i na revizorsko izvješće, na koje je netko ipak utrošio nekoliko mjeseci rada', rekla je Antičić i zaključila kako će forenzičari možda završiti posao u Agrokoru nakon godinu dana, ali samo ako se većoj mjeri mogu osloniti na izvještaj revizije. 

  • +11
Ante Ramljak predstavio revidirano financijsko izvješće Agrokora Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL