ČEKAJU SE DETALJI

SDP i HDZ se napokon dogovorili: Evo kad kreće povjerenstvo za Agrokor

 • Autor: V. P. P.
 • Zadnja izmjena 10.10.2017 10:07
 • Objavljeno 10.10.2017 u 08:53
Arsen Bauk i Branko Bačić

Arsen Bauk i Branko Bačić

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, potvrdio je da su se SDP i HDZ dogovorili oko osnivanja saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor i izbora ustavnih sudaca, ali je dogovoreno da će se detalji objaviti oko 12 sati

To je potvrdio u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' i Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, koji je cijelu situaciju nazvao 'trakavicom'. 'Mislim da smo spremni sutra ujutro prići osnivanju povjerenstva i izboru sudaca. Najprije će se glasovati o članovima istražnog povjerenstva', kazao je.

Bauk je rekao kako je odlučeno da povjerenstvo sa sadržajnim radom počinje 30. listopada. Do tog dana treba donijeti sve predradnje, poslovnik o radu i ostalo. Još uvijek nije utvrđeno kako će se glasovati o ustavnim sucima. 

Arsen Bauk smatra da se povjerenstvo treba više baviti aktualnijim događajima, a ne stvarima iz daleke prošlosti. 'Ono što se događalo 2017. utvrdit će se. Zbog PR-a sve može otići u krivom smjeru, ali ovo je velika politička prilika i SDP-u i HDZ-u da pokažu da Sabor nije 'besmisleni politički cirkus'', dodao je.

Branko Bačić smatra kako treba krenuti od trenutka nastajanja koncerna Agrokor te da treba utvrditi je li bilo propusta i vlada i HNB-a i regulatornih agencija.

Bačić nije iznenađen ovakvim izvješćem za Agrokor. 'Možda je malo gore nego što smo očekivali, no svejedno ovo izvješće pokazuje s kakvim je problemima bilo suočeno hrvatsko gospodarstvo početkom godine', kazao je.

 • +4
 • +1

Članovi povjerenstva za Agrokor

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Kako je moguće da se u jednoj uređenoj državi, u kojoj postoje instrumenti kontrole i nadzora, ovako nešto dogodi', upitao je. 'Možemo zaboraviti Agrokor onakav kakav je bio, a povjerenik Ramljak ima clean start da izradi nagodbu. Saborsko istražno povjerenstvo, poručio je, trebalo bi utvrditi okolnosti od nastanka koncerna do danas - a najvažnija je stvar da mali dobavljači nastave poslovati. 'Revizorsko izvješće nije pretjerano iznenadilo. Pozivam sve da pročitaju naš zahtjev za osnivanjem istražnog povjerenstva. Tamo su postavljena pitanja koja postavlja većina građana', izjavio je Arsen Bauk i nada se da će to povjerenstvo vrlo brzo početi s radom.

Tomislav Panenić kazao je kako je izvješće potvrdilo da cijeli sustav ne funkcionira. 'HNB tvrdi da su utvrdili veliku izloženost banaka i nakon toga zatvorili su oči pred dodatnim zaduživanjem. Imamo i HANFA-u koja je trebala utvrditi što se događalo s mjenicama. Mislim da smo došli u situaciju da se štite veliki vjerovnici. Zabrinjava me to što iz dijela Porezne uprave zaduženog za velike porezne obveznike nikad nije bilo poreznog nadzora. Bilo bi interesantno čuti što o odstupanjima u revizorskim izvješćima imaju reći Baker Tilly i PwC', kazao je. Panenić se nada da će veliki investitori pritisnuti revizorske kuće, a očekuje i kaznene prijave.

 • +14
 • +11

Izvanredna uprava Agrokora predstavila revidirana financijska izvješća

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Podsjetimo, prema postignutom dogovoru, u srijedu bi se prvo glasovalo o članovima istražnog povjerenstva za Agrokor. Već prije usuglašeno je da bi u povjerenstvu bili iz HDZ-a Marija Jelkovac, Milijan Brkić, Ante Babić i Josip Borić, iz redova SDP-a Orsat Miljenić i Gordan Maras te Nikola Grmoja iz Mosta, Stjepan Ćuraj iz HNS-a i Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku. Predsjednik povjerenstva bio bi SDP-ov Orsat Miljenić, a s radom bi se počelo 30. listopada.

Nakon izbora povjerenstva glasovalo bi se o ustavnim sucima. HDZ predlaže sadašnje suce Miroslava Šeparovića i Matu Arlovića, a SDP Gorana Selanca, zamjenika pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 6

Prikaži sve
 • newtime

  10.10.2017 10:56

  Čemu bi trebalo služiti povjerenstvo? Kao novi poligon za međusobna isprazna prepucavanja? Ne razumijem kako bi ekipa političara mogla istražiti "od stoljeća sedmog" što se dešavalo u Agrokoru? Stručni nalazi su napravljeni, slijedi forenzika a već je dignuta i kaznena prijava. Sigurno dovoljno...

 • bananastate.

  10.10.2017 09:41

  Povjerenstvo nipošto ne smije otkriti ni objaviti da je tajni vlasnik Agrokora Franjo Tuđman, a Todorić samo marioneta. Naime, to otkriće moglo bi HDZ-u i SDP-u smanjiti ugled kod birača, možda čak za vrtoglavih 0,5%.

 • 16910902

  10.10.2017 15:56

  Najbolje da se objave imena svih koji su "izvlačili" novac iz firme..a todorić ih valjda pozna..? sad se međusobno drže za..muda ?!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi