NAKNADA ZA POREZNO MIŠLJENJE

Udruga Lipa: Porezna uvodi novi parafiskalni namet!

24.07.2015 u 11:58

Bionic
Reading

Udruga poreznih obveznika Lipa protivi se naplati obveznog mišljenja Porezne uprave, smatrajući da se radi o novom parafiskalnom nametu za građane, obrte i poduzeća

'Radi se o uvođenju instituta obaveznog mišljenja koje obavezuje obje strane (pa tako i državu), što do sada nije bio slučaj u svakodnevnim transakcijama poreznih obveznika i Porezne uprave. Iako je to svakako korak u pravom smjeru prema poštivanju vladavine prava u RH, Udruga poreznih obveznika Lipa smatra da pravilnik kojim je to uređeno sadrži mnoge nejasnoće i nelogičnosti', ističu u Udruzi Lipa.

Osnovni prigovor je da se u suštini radi o još jednom značajnom nametu za građane, obrte i poduzeća koji će u cijelosti predstavljati novi prihod Porezne uprave – dakle, o novom parafiskalnom nametu u trenutku kada je Vlada najavila ukidanje brojnih drugih takvih nameta.

'Umjesto da država pojednostavi zakonodavstvo i da Porezna uprava, kao servis građana, svoje (obvezujuće) mišljenje pruža poreznim obveznicima 'besplatno' i promptno, dovedeni smo pred još jedan pravilnik kojim se realnom sektoru, ali i građanima poreznim obveznicima, kao i mogućim investitorima, dodatno komplicira i poskupljuje život i poslovanje', poručuju iz Lipe.

Pitaju se zašto država koja se financira iz ionako velikih poreza nije u stanju dati obvezujuće mišljenje i tumačenje mnoštva zakona koje je sama donijela i zašto se poreznim obveznicima naplaćuje ono što su već preplatili.

Za Udrugu Lipa su sporni i predugački rokovi za donošenje obveznog mišljenja te princip određivanja cijena prema veličini poreznog obveznika.