NOVI IZRAČUN KAMATA

Udruga Franak prijavila Erste banku zbog prijetnje klijentima

12.11.2013 u 12:51

Bionic
Reading

Udruga Franak prijavila je Erste&Steiermaerkische banku Hrvatskoj narodnoj banci zbog, kako navode, nezakonitog pritiska i prijetnji klijentima

Povod za prijavu protiv Erste banke nova je metodologija utvrđivanja promjene kamatnih stopa na kredite, koje je banka ponudila klijentima na prihvaćanje. Udruga Franak smatra da se radi o nezakonitoj prisili s obzirom na to da banka klijentima koji upute pisani prigovor na ponuđenu 'metodologiju' prijeti otkazom ugovora.

Novu metodologiju izračuna kamatnih stopa Erste banka javno je objavila 5. studenog, a njezinu primjenu najavila već za 21. studenog 2013. Prihvaćanje novih parametara ponuđeno je na usvajanje svim dužnicima osim onima koji imaju stambene kredite s valutnom klauzulom u švicarskom franku.

'Očigledno je da se to ne odnosi na te klijente samo zbog toga što je njihova valuta aprecirala više od 20 posto pa banka ne želi dolaziti u sukob s Vladom RH koja je za te dužnike kroz izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju predložila posebne mjere', smatraju u Udruzi.

Predstavnici Udruge Franak pozvali su Vladu da prekine pregovore s bankama i odustane od najavljenog amandmana na izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju predloženog od strane Hrvatske udruge banaka, budući da taj prijedlog zanemaruje prijašnje rješenje kojim se na transparentan način definira formiranje kamatnih stopa.