PODRŠKA IZMJENI ZAKONA

Udruga Franak podržava Linića u zauzdavanju samovolje banaka

04.06.2013 u 14:14

Bionic
Reading

Udruga Franak izvijestila je danas da je u sklopu javne rasprave Ministarstvu financija dostavila svoje primjedbe i sugestije na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju, kao i da podupiru stav ministra financija Slavka Linića "da zauzda samovolju banaka u području određivanja promjenjive kamatne stope u postojećim kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima".

"Udruga Franak podupire čvrsti stav ministra Linića da zauzda samovolju banaka u području određivanja promjenjive kamatne stope u postojećim kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima, ali isto tako inzistira na preciznosti odnosnih odredaba u Nacrtu", stoji u priopćenju.

Naime, iz Udruge Franak inzistiraju da se izmjenjenim Zakonom o potrošačkom kreditiranju odredi da se novi način određivanja kamatnih stopa u postojećim kreditima dužnicima mora ponuditi, bez obaveze da dužnici na to i pristanu, "jer u dvostranim ugovorima ne smije biti prinude druge ugovorne strane na ugovaranje".

Također, traže da se "decidirano naznači da će se fiksna marža u postojećim ugovorima o kreditu u kojima je valuta aprecirala više od 20 posto odrediti na temelju početne kamate i početne referentne kamatne stope IBOR (Interbank Offered Rate)".

Udruga Franak, stoji u priopćenju, "očekuje da će ministar Linić izdržati pritiske bankara koji se bore za svoj ekstra profit te da će ostati dosljedan i ispuniti obećanje dano u Hrvatskome saboru na dan kada su izglasane posljednje izmjene i dopune Zakona o kreditnim institucijama. U prilog tome govore i njegovi zadnji medijski istupi, u kojima se moglo čuti da neće odustati od svojeg prijedloga za smanjivanje kamata u kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim frarncima, u skladu s početnom bankarskom maržom i početnom kamatom".

Pritom iz Udruge Franak smatraju da se ne radi "ni o kakvoj birokratskoj mjeri, nego se o primjeni odredaba propisanih Zakonom o obveznim odnosima, koje su banke kršile unazad desetak godina, a u ugovorima o kreditu sklopljenim prije 2010. godine krše ih još uvijek".

Zato potpuno pogrešnima ocjenjuju "insinuacije koje se mogu čuti iz bankarskih krugova o uplitanju države u tržišno poslovanje".

"Naprotiv, radi se o uplitanju države u nezakonito poslovanje banaka, a to je ipak nešto sasvim drugo. Država ima dužnost i obavezu zaštititi građane od nezakonitog ponašanja banaka. U tome ima potpunu i bezrezervnu podršku Udruge Franak i 70.000 hrvatskih obitelji koje trpe ogromnu materijalnu štetu uslijed bankarske poslovne politike suprotne Zakonu o obveznim odnosima", zaključuju iz Udruge Franak.