prevare na svakom koraku

Udruga banaka ima važno upozorenje: Ne nasjedajte na lažne nagradne igre i ne dijelite osobne podatke na internetu

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 14.02.2020 12:56
  • Objavljeno 14.02.2020 u 12:55
Nagradna igra - ilustracija

Nagradna igra - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Hrvatska udruga banaka upozorava građane te savjetuje da s povećanim oprezom provjere vjerodostojnost organizatora online nagradnih igara, kao i izvor objave.

U posljednje vrijeme na stranicama društvenih mreža i internetskih portala, te putem e-mailova korisnika, pojavljuju se oglasi za lažne nagradne igre koji pozivaju potencijalne korisnike na sudjelovanje u nagradnim igrama ili ih obavještavaju o već osvojenoj nagradi.

U većini slučajeva nagradne igre vezane su za osvajanje mobilnih uređaja, računala, brendirane robe i slično. Otvaranjem poveznice na takvim oglasima od korisnika se traži unos osobnih podataka i podataka o platnoj kartici potrebnih za registraciju, a nakon unosa podataka i prihvaćanja uvjeta nagradne igre, podaci se zloupotrebljavaju za neovlaštene transakcije.

'S ciljem zaštite od prijevara i neželjenih troškova građanima preporučujemo: prilikom objava o nagradnim igrama, provjerite vjerodostojnost izvora objave; ne nasjedajte na nikakve nagradne igre u kojima se od vas traži da šaljete podatke o svojoj platnoj kartici, bankovnom računu, presliku osobne iskaznice ili drugih dokumenata; na društvenim mrežama detaljno provjerite profil s kojeg se objavljuje nagradna igra; nemojte sudjelovati u nagradnim igrama na internetskim stranicama koje nisu sigurne – ukoliko se stranica otvara s početnim slovima “http” umjesto “https”; - koristite sigurne načine povezivanja na internet (javne mreže mogu biti rizične)', priopćili su iz HUB-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!