POPUŠTANJE NAPETOSTI

Ublažen pritisak na industriju eurozone na kraju 2022.

02.01.2023 u 12:55

Bionic
Reading

Popuštanje napetosti u nabavnim lancima i blaži rast cijena donijeli su olakšanje industriji eurozone na kraju 2022. godine, a tamna je strana ublaženog pritiska slaba potražnja, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone porastao je u prosincu za 1,8 bodova u odnosu na studeni, na 47,8 bodova, izvijestio je S&P Global.

Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti, a one više njihov rast.

"Izgledi (za industriju) poboljšani su u okruženju nagovještaja oporavka nabavnih lanaca i zamjetnog popuštanja inflatornih pritisaka, ali i stišanih bojazni od energetske krize, dijelom zahvaljujući i pomoći vlada", tumači glavni poslovni ekonomist S&P Globala Chris Williamson.

Problem je kontinuirano slaba potražnja, naglasio je Williamson, istaknuvši da kompanije ne uspijevaju smnjenjem proizvodnih kapaciteta držati korak s padom novih narudžbi.

To navodi na zaključak da će proizvođači u idućim mjesecima morati još drastičnije ograničiti proizvodne kapacitete ako se potražnja uskoro ne oporavi, dodao je ekonomist Markita.

Na kraju prošle godine fokusirali su se na realizaciju starih narudžbi, smanjivši nabavu sirovina i ostalih komponenti, što je ublažilo pritisak na dobavljače i na cijene inputa.

U takvim su uvjetima nešto blaže porasle i prodajne cijene, budući da su neke kompanije odlučile prenijeti niže troškove na klijente, navode u S&P-ju.

Poboljšana su i očekivanja poslovnih čelnika i optimisti su prvi puta od kolovoza brojčano nadjačali pesimiste, utvrdili su, dodavši da će u novoj godini puno toga ovisiti o Kini i njezinoj politici suzbijanja covida, ali i gepolitičkoj situaciji koja bi mogla izazvati oscilacije cijena energije.