PROMJENA TRENDA

U završnici Crobex se zacrvenio

01.04.2009 u 16:18

Bionic
Reading

Protekla dva dana bila su u znaku objave poslovnih izvješća kompanija za prošlu godinu. U pretežnom dijelu današnjeg trgovinskog dana prevladavao je pozitivan sentiment, ali u završnici je ipak došlo do korekcije, pa je Crobex indeks završio s minusom od 0,23 posto

Objavom poslovnih rezultata za prošlu godinu najviše su profitirale dionice Instituta IGH, Konzuma, Lavčevića, Podravke, Zagrebačke pivovare i Hidroelektre, dok su podršku ulagača izgubile dionice AD Plastika, Vira i Dalekovoda.

Više od 40 posto prometa ostvareno je kroz transakcije dionicama T-HT-a i IGH, a milijunski promet ostvarile su još dionice Lavčevića, Podravke i Dalekovoda. Dionica T-HT-a nastavila je uzlaznom putanjom dostigavši cijenu od 218,33 kune. Nakon objave poslovnih rezultata dionica IGH zabilježila je snažan rast cijena približivši se razini od 2.900 kuna, ali se do kraja dana vratila na 2.748,43 kuna.

Neuobičajeno aktivno trgovanje dionicom Lavčevića rezultiralo je dvoznamenkastim postotnim rastom cijene. Poslovni rezultati Dalekovoda nisu impresionirali ulagače, pa je cijena dionice pretrpjela blagi pad.

Snažan rast cijene zbilježila je dionica Ine koja je tijekom dana bila u blokadi nakon skoka na 1.150 kuna.

Iz Ericssona Nikole Tesle priopćili su da je kompanija na tržištu Ruske Federacije i Moldavije ugovorila nove izvozne poslove ukupne vrijednosti 11,2 milijuna kuna, što nije značajnije utjecalo na cijenu dionice.

Vodeći europski burzovni indeksi u većem dijelu dana bili su u blagom minusu iščekivanju sutrašnjeg summita čelnika zemalja skupine G20.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.