optimistične prognoze

U Volkswagenu očekuju rast prihoda od čak 25 posto

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 20.11.2017 14:47
  • Objavljeno 20.11.2017 u 14:47
Novi sportski terenci glavni su izvozni adut Volkswagena

Novi sportski terenci glavni su izvozni adut Volkswagena

Izvor: Pixsell / Autor: Andrej Sokolow

Njemački automobilski div Volkswagen povisio je u ponedjeljak srednjoročnu prognozu prihoda temeljem potražnje za novim sportskim terencima na tržištima u nastajanju

U najvećem proizvođaču automobila u svijetu sada očekuju da će 2020. godine prihodi na razini grupe premašiti rekordnih prošlogodišnjih 217 milijardi eura za više od 25 posto.

U ožujku prognozirali su da će biti više od 20 posto veći.

"Naša je prognoza sada nešto pozitivnija nego što je bila proljetos", kazao je u telekonferenciji s novinarima direktor prodaje Fred Kappler.

Zbog pojačane potrošnje na električne automobile, čija će prva generacija biti manje profitabilna, te zbog kontinuiranih ulaganja u motore s unutarnjim sagorijevanjem, uvjetovanih postroženim propisima o emisiji štetnih plinova, VW je ujedno bio prisiljen potvrditi smjernicu za operativnu dobiti više-manje na razini one objavljene u proljeće, tumači pak financijski direktor Frank Witter.

U VW-u tako procjenjuju da bi operativna dobit prije kamata i poreza (EBIT) do 2020. godine mogla porasti 25 posto ili više, u odnosu na prošlogodišnjih 7,1 milijardu eura. U ožujku procijenili su njezin rast na 25 posto.

"Za ostvarivanje naših ciljeva nedvojbeno su ključni disciplina u stavci troškova, poboljšanje produktivnosti i realizacija jednokratnog lansiranja proizvoda", napominje Witter.

  • +5
  • +2

VW osvježio model Beetle za 2017.

Izvor: Promo fotografije / Autor: http://www.carscoops.com

Dodaje i da bi dobit prije poreza na razini grupe do kraja desetljeća prema novim procjenama trebala porasti 30 posto ili više, uz očekivani doprinos partnerstava s kineskim kompanijama od tri do 3,5 milijardi eura. U ožujku prognozirali su njezin rast za 25 posto ili više.

Kompanija je prošlog petka najavila da do 2022. godine planira potrošiti više od 34 milijarde eura na električne i autonomne automobile i nove usluge mobilnosti u sklopu nastojanja da stavi točku na skandal s lažiranjem podataka o emisiji štetnih plinova. Cilj im je vodeća pozicija u segmentu vozila s nultom emisijom štetnih plinova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!