NEMA REZANJA

U Vladi objasnili što se događa s braniteljskim mirovinama

10.03.2016 u 12:32

Bionic
Reading

U prijedlogu proračuna za ovu godinu vidljivo je kako je za oko 560 milijuna kuna smanjen iznos predviđen za mirovine branitelja. Nije bilo jasno radili se samo o tehničkoj preraspodjeli ili će se doista ići u rezanje braniteljskih mirovina

Iz Vlade je dodatno pojašnjeno kako se mirovine neće smanjivati. Naime, prošle godine provedeno je razdvajanje mirovina po posebnim propisima. Određen je dio mirovine koji je posljedica radnog odnosa, kao i dio koji proizlazi iz posebnih propisa.

Pokazalo se da u braniteljsko populaciji veliki broj umirovljenika ima staž koji proizlazi iz redovnog osiguranja. Tako da mirovine ostaju iste, ali će se voditi na dvije proračunske stavke - jedna je čista naknada iz proračuna koja će ove godine biti 4,096 milijardi kuna, a drugi dio će biti unutar mirovina iz redovnog osiguranja.

Ministrica rada i socijalne skrbi Nada Šikić izjavilakako neće biti smanjenja braniteljskih mirovina jer za to ne postoji zakonska osnova.

Ipak, kad se gleda ukupan proračun Ministarstva branitelja vidljivo je da je on s iznosom od 938,3 milijuna kuna smanjen za 34 milijuna ili 3,5 posto u odnosu na prošlu godinu.