u zagrebu

U utorak predstavljanje priručnika o raznolikostima i inkluziji u kulturi i kreativnim industrijama

01.10.2020 u 14:45

Bionic
Reading

U utorak, 6. listopada 2020.g. u 11 sati, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Zagrebu (Trg Ante Starčevića 4, Zagreb) održat će se predstavljanje Priručnika o raznolikostima i inkluziji u kulturnim i kreativnim industrijama, u izdanju RIJEKE 2020 – Europske prijestolnice kulture. Autorice Priručnika su Sanja Bojanić i Tatjana Aćimović.

Uz autorice, o Priručniku i inkluzivnim praksama u kulturi govorit će: glavna urednica portala Kulturpunkt.hr i savjetnica za istraživanje i razvoj u Zakladi Kultura nova Antonija Letinić, predstavnica izdavača, direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević te voditeljica programa za roditelje i djecu azilante, Knjižnice grada Zagreba, Dječje knjižnice M. Držića Romana Tanković. Predstavljanje moderira Milan Majerović Stilinović, voditelj komunikacija HDS ZAMP-a.

Prijave za sudjelovanje na predstavljanju priručnika su obvezne i primaju se do ponedjeljka, 5. listopada 2020.

Priručnik o raznolikostima i inkluziji u kulturnim i kreativnim industrijama strukturno je podijeljen u tri dijela. U prvome dijelu, pod nazivom Jednake mogućnosti ili zašto je važno biti autentičan, stavlja u fokus proizvodnju umjetnosti i kulture, prava svih sudionika u procesima razvoja i produkcije kulture te obrađuje različite kategorije temeljene na pravno zaštićenim osnovama, ali i posljedicama različitih pristupa, stajališta i mogućnosti.

Cilj ovog analitičnog pristupa jest smanjivanje i uklanjanje pretpostavki za diskriminaciju, kao i izgradnja organizacija čija je prednost vrednovanje identiteta različitosti i inkluzije te samim time jačanje kapaciteta zajednice ustanova, organizacija i djelatnika u kulturnim i kreativnim industrijama.

Poglavlje pod nazivom Tko ne može do kulture i zašto?, stavljajući u fokus publike i korisnike kulturnog sadržaja, tematski obrađuje koncept sudjelovanja u kulturi i prava na kulturu te posebno, uzimajući u obzir vezu između sudjelovanja u kulturi kao temeljnog ljudskog prava i društvene kohezije, pristup umjetnosti te slobodu umjetničkog i kulturnog izražavanja kao nužan doprinos razvoju kritičkog mišljenja, međurazumijevanja i međusobnog poštovanja, posebno izdvajajući osjetljive skupine kojima pristup kulturi djelomično ili u potpunosti nije moguć.

Treće poglavlje, pod nazivom Kultura u nenamjernom digitalnom okruženju, u fokusu ima spektar različitosti: od manjkavih do promišljenih strategija i mjera suočavanja s posljedicama krize izazvane koronavirusom te oporavkom sektora kulturnih i kreativnih industrija; zatim raznolike i raznorodne mogućnosti aktera u proizvodnji kulturnog sadržaja u odgovoru na imperativ prijenosa sadržaja u novo, obvezujuće digitalno okruženje te različite karakteristike i specifičnosti određenih kulturnih sadržaja za digitalni format primarno namijenjenih za direktni kontakt s publikama.

Priručnik je nastao u sklopu projekta „Diversity Mixer – politike i prakse u kulturnim i kreativnim industrijama“ koji provodi RIJEKA 2020 u partnerstvu s Akademijom primijenjenih umjetnosti Rijeka, a koji je sufinanciran kroz Program o pravima, jednakosti i građanstvu Europske unije (2014.-2020.) .