ZAKONSKE IZMJENE

U trećem mirovinskom stupu možete nastaviti štedjeti i ako iselite iz Hrvatske

02.03.2018 u 10:18

Bionic
Reading

Izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima i Zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima koje je Vlada u četvrtak uputila u hitnu saborsku proceduru jača se borba protiv pranja novca i financijski nadzor te mobilnost radnika koji idu u druge države, a u pogledu prijenosa mirovinskih prava

Izmjenama se propisuje nemogućnost da suradnici osoba osuđenih za kaznena djela imaju kontrolni udio ili rukovodeću funkciju u mirovinskim društvima odnosno mirovinskim osiguravajućim društvima, a za nadzor je zadužena Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA).

Time se provodi preporuka Odbora Vijeća Europe MONEYVAL o provedbi mjera sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma, a zakoni su upućeni u hitnu proceduru kako se na sjednici Odbora, koja će se održati početkom travnja, ne bi donio zaključak o nepostizanju dovoljnog napretka u odnosu na preporuke te donijela odluka o upućivanju Republike Hrvatske u postupak jačanja usklađenosti, uz mogućnost upućivanja misije na visokoj razini u neusklađenu državu i poduzimanja drugih mjera.

  • +12
Vlada je u putila u saborsku proceduru izmjene i dopune Zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Izmjenama zakona se implementira i direktiva EU o minimalnim zahtjevima za poboljšanje mobilnosti radnika među državama članicama EU te se članovima zatvorenih mirovinskih fondova koji odlaze na rad u drugu državu članicu Europske unije i kod kojih je došlo do prestanka radnog odnosa u Hrvatskoj, a ne ispunjavaju uvjete za dopunsku mirovinu, osigurava pravo ostanaka u članstvu zatvorenog mirovinskog fonda do ispunjenja uvjeta za mirovinu prema važećem Zakonu (tzv. radnik na odlasku).

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izvijestio je u 3. mirovinskom stupu odnosno dobrovoljnim mirovinskim fondovima za sada štedi gotovo 300 tisuća ljudi te da je u njima 4 milijarde kuna, dok je u drugom stupu 92 milijarde kuna.