ŠTEDNJA VIŠE NE RASTE

U travnju depoziti smanjeni za 2,2 milijarde kuna

08.07.2013 u 15:23

Bionic
Reading

Ukupni štedni i oročeni depoziti kod banaka u Hrvatskoj bilježe na godišnjoj razini umjereno povećavaju te je njihova stopa rasta na kraju travnja iznosila 2,1 posto, pri čemu se bilježi porast deviznih, a smanjenje kunskih depozita, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke

Ukupni kunski i devizni depoziti kod kreditnih institucija na kraju travnja ove godine iznosili su 192,3 milijardi kuna (151,3 milijardi kuna devizni i 40,9 milijardi kuna kunski depoziti).

Po podacima iz zadnjeg Biltena HNB-a za travanj u tom su mjesecu ukupni štedni i oročeni depoziti smanjeni za 2,2 milijarde kuna, a smanjenje je zabilježeno i kod kunskih (za 821 milijun kuna) i kod deviznih depozita (za 1,4 milijarde kuna). Takva se kretanja u travnju, napominju analitičari središnje banke, u najvećoj mjeri mogu objasniti padom depozita ostalih financijskih institucija (posebice društava za osiguranje i mirovinskih fondova) zbog kupnje državne obveznice izdane početkom travnja.

Poduzeća i stanovništvo u travnju su također smanjili depozite, posebice devizne.

Unatoč tome, ističu, ukupni štedni i oročeni depoziti i nadalje se na godišnjoj razini umjereno povećavaju te njihova stopa rasta na kraju travnja iznosi 2,1 posto.

Pritom su devizni depoziti porasli za 4,5 posto, odnosno 3,5 posto ako se isključi utjecaj tečaja, a kunski su se smanjili za 5,8 posto.