PREGOVORI NASTAVLJENI

U štrajku više od 80 posto prosvjetara

13.05.2009 u 15:00

Bionic
Reading

Predstavnici sindikata javnih službi izvjestili su da je štrajk djelatnika u školama i fakultetima počeo danas u 8 sati te da je odaziv odličan. Pregovori između Vlade i sinidkata, u koje se opet uključio premijer Sanader, nastavljeni su jutros. Kako neslužbeno doznajemo dvije strane su blizu postizanja dogovora

Jutros je počeo štrajk djelatnika u sustavu osnovnog i srednjeg školstva, na fakultetima i znanstvenim ustanovama. Kako su najavili predstavnici sinidkata, štrajk će trajati sve dok se ne postigne zadovoljavajući sporazum o plaćama.

Prema podacima sinidkata, od 160 srednjih škola u Hrvatskoj štrajka oko 88 posto svih zaposlenih. Što se tiče osnovnih škola sindikati još uvijek nemaju potpune podatke. Zasad se zna da u Osiječko-baranjskoj županiji ne radi nijedna škola, a pozivu na štrajk odazvalo se preko 90 posto učitelja.

U Virovitičko-podravskoj županiji od 19 osnovnih škola sve su u štrajku. U Zadarskoj županiji su također sve škole u štrajku, a 85 posto učitelja ne radi. Iz Zagreba zasad imaju informacije iz 25 osnovnih škola u kojima štrajka više od 80 posto članova sindikata.


Što se tiče znanosti i visokog obrazovanja još nema konkretnih podataka, ali prema sindikalnim informacijama visoki je odaziv na štrajk.

Prema podacima Ministarstva prosvjete i športa u štrajku je nešto manje od 29 posto osnovnih škola te oko 25 posto srednjih škola. 

Nastavak pregovora s Vladom započeo je u 10 i 30. 'Spremni smo i danas pregovarati kao i jučer 14 sati. Nije nam cilj štrajkati već ostvariti sve naše zacrtane ciljeve, izjavila je Spomenka Abveršek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi dodajući da neće biti kompromisa te da sindikati mogu popustiti u nekim malim detaljima.

Abveršek je za sutra najavila stupanje u štrajk zaposlenih u zdravstvu, socijali i kulturi.