BRZI INTERNET

U Saboru rasprava o smanjenju troškova za postavljanje mreža velikih brzina

02.12.2016 u 10:42

Bionic
Reading

U Saboru se danas raspravlja o konačnom prijedlogu Zakona o mjerama za smanjenje troškova postavljanja elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzina, koji je u hitnom postupku

Ovim zakonskim prijedlogom usklađuje se zakonodavstvo Republike Hrvatske sa zakonodavstvom Europske unije.

Zakonom o elektroničkim komunikacijama uređeno je, među ostalim, korištenje elektroničkih komunikacijskih mreža i pružanje elektroničkih komunikacijskih usluga, kao i gradnja, postavljanje, održavanje i uporaba elektroničke komunikacijske infrastrukture i druge povezane opreme.

Uvođenje novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija i usluga, za koje su potrebne velike brzine pristupa, danas je nezamislivo bez razvijenog širokopojasnog pristupa internetu i izgrađene širokopojasne mreže koja omogućuje uporabu mnogobrojnih elektroničkih komunikacijskih usluga javnog i privatnog sektora, na dobrobit potrošača i društva općenito.

Isključenost Republike Hrvatske kao cjeline, odnosno pojedinih hrvatskih regija iz suvremenih tokova razvoja digitalnog gospodarstva predstavlja jednu od najvećih opasnosti za dugoročan gospodarski rast i razvoj.

Uvođenje širokopojasnih mreža velikih brzina pridonosi ostvarenju ciljeva Digitalne agende za Europu, strateške inicijative u okviru Strategije Europa 2020, koja obvezuje sve države članice Europske unije. U skladu s ciljevima Digitalne agende za Europu potrebno je osigurati da do 2020. svaki građanin Europske unije ima mogućnost pristupa internetu brzinom od najmanje 30 Mbit/s, a najmanje 50% kućanstava u Europskoj uniji ima pretplatu na pristup internetu brzinom od najmanje 100 Mbit/s, navodi se u obrazloženju zakona.