MESIĆ PODUZETNICIMA

'U recesiji smo i vi to najbolje osjećate'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.01.2009 14:18
  • Objavljeno 28.01.2009 u 14:18
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

"Hrvatska se već nalazi u recesiji i vi to najbolje osjećate", obratio se poduzetnicima predsjednik Stjepan Mesić u svom govoru na radnom ručku s Udrugom malih i srednjih poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca.

Pred 250 okupljenih poduzetnika Mesić je upozorio da će 2009. Hrvatska zbog povećanih obveza otplate inozemnih kredita udjel vanjskog duga u BDP-u biti iznad 90 posto

'Ove godine nužno je osigurati 11 milijardi eura za otplatu dugova', istakao je Mesić.

Istakao je problem s likvidnošću, govoreći o tome da odgoda plaćanje države pokreće 'domino efekt' u gospodarstvu, piše SEEbiz.eu.

'Državna plaćanja moraju biti redovita jer tek tako može i gospodarstvo lakše iznijeti poteškoće s likvidnošću. Ako zakaže vrh lanca, sustav se nužno nagriza', kaže Mesić.

Podržao je, prijedlog predstavnika HUP-a, plaćanje PDV-a po plaćenom računu, a država ima obvezu, dodaje, uvesti dodatnu kontrolu. Kao najveći problem predsjednik je istaknuo usporavanje rasta BDP-a, za kojeg, kako kaže, analitičari predviđaju nultu stopu rasta, te rast nezaposlenosti na 13,2 posto, ali i smanjivanje broja novih zapošljavanja. Vlada bi trebala, nastavlja, u iduća dva tjedna predstaviti antirecesijske mjere, a istakao je kako su poduzetnici okupljeni u HUP-u, ali i obrtnici već davali brojne konstruktivnih i konkretnih mjera za oživljavanje gospodarstva.

'Država nije poduzetnik i ne može voditi biznis, ona zna uzeti porez u čemu je najefikasnija, ali stvoriti poslove i prihode možete stvoriti samo vi', obratio se Mesić poduzetnicima i dodao da je uloga države u tome da osigura konkurentnost i otvaranje novih tržišta poduzetnicima

Kao primjer naveo je Azerbajdžan, koji ima stopu ekonomskog rasta od 34 posto i nema razvijenu infrastrukturu, a Hrvatska, na tom potencijalno zanimljivom tržištu, nema niti konzularnog predstavnika.

'Ova bi kriza mogla imati i jedan pozitivan efekt, a to je da se stresemo i probudimo te se počnemo ponašati i odlučivati sukladno potrebama naše države i našeg gospodarstva', istakao je Mesić, koji dodaje da iz ove krize moramo izvući pouku.

Zaključio je kako je osnovni cilj države raspolaganje vlastitim potencijalima i da je nužno osigurati energetsku neovisnost Hrvatske, jer bez nje 'ne možemo biti uspješni' te se obrušio na protivnike izgradnje naftovoda i plinovoda, koji su, kaže, djelomično krivi za današnju energetsku krizu u kojoj smo se našli. Osvrnuo se i na bilateralni spor sa Slovenijom, za kojeg kaže da se mora 'civilizirano riješiti'.

'U zadnjih nekoliko mjeseci mogli smo pročitati pet tisuća analiza raznih mjera, a nama ne trebaju analize već konkretni potezi i mjere', istakao je Petar Lovrić, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika. Hrvatska gospodarska komora samo je komora trgovačkih društava, a ne centralna institucija hrvatskog gospodarstva, što nam je nužno potrebno, kao i pravi zakon, koji bi bio podrška stvaranju dodane vrijednosti, koja jedina iz krize može izvući našu zemlju, dodao je.

Kao osnovni zahtjev poduzetnika istakao je zahtjev za likvidnošću, na koju, kako naglašava, upozoravaju već dvije godine, kao i da će Udruga za 20-tak dana objaviti prijedlog rekonstrukcije malog i srednjeg gospodarstva.

'HUP je krajem listopada pokrenula priču o mjerama borbe protiv krize, nakon toga smo saznali da smo u banani, a kao treći korak predlagano je zamrzavanje plaća', rekao je Damir Kuštrak, predsjednik HUP-a.

Istaknuo je kako je ovo posljednji trenutak da se počnemo braniti od gospodarske krize i da osiguramo likvidnost te se sami 'čupamo' iz recesije u koju smo definitivno, kako kaže, ušli. Prema podacima FINE, mali i srednji poduzetnici donose više od polovine ukupnih prihoda hrvatskog gospodarstva. Na njih se odnosi 99 posto broja poduzetnika i 48 posto ukupnih investicija, a zapošljavaju čak 66 posto ukupne radne snage našeg gospodarstva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi