TRAVANJ BOLJI NEGO GODINU PRIJE

U prva četiri mjeseca manje turista nego lani

01.06.2009 u 15:25

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je u ovogodišnjem travnju bilo oko 22 tisuće turista i oko 130 tisuća noćenja više nego u istom lanjskom mjesecu, čemu su većinom pridonijeli stranci, dok je u prva četiri mjeseca turista bilo oko 60 tisuća, a noćenja oko 100 tisuća manje, pokazuje usporedba prvih podataka Državnog zavoda za statistiku za travanj i četiri mjeseca ove godine s onima za iste mjesece prošle godine

Po prvim podacima Zavoda, u travnju ove godine u Hrvatskoj je boravilo 525,2 tisuće turista koji su ostvarili 1,47 milijuna noćenja, što je 3,5 posto dolazaka i 9,7 posto više noćenja u odnosu na podatke za isti mjesec prošle godine.

Takvim su porastima najviše pridonijeli strani turisti i njihova noćenja, kojih je u ovogodišnjem travnju bilo znatno više nego domaćih.

Hrvatsku je u travnju posjetilo 402,4 tisuće stranih gostiju i ostvarili su 1,18 milijuna noćenja, što je 8,2 posto veći broj dolazaka i čak 15,6 posto više noćenja u odnosu na podatke Zavoda za prošlogodišnji travanj.

Domaći su turisti pak zabilježili minuse i to od po 9 posto s 122,7 tisuća travanjskih dolazaka i 288,5 tisuća noćenja.

S druge strane, četiri ovogodišnja mjeseca pokazuju pad turističkog fizičkog prometa u odnosu na podatke Zavoda za isto razdoblje prošle godine.

Nešto malo više od milijun turističkih dolazaka ove godine je 5,7 posto manje nego lani, dok je nešto manji pad, za 3,8 posto, zabilježen s nešto više od 2,66 milijuna noćenja.

Pritom je i domaćih i stranih turista, kao i njihovih noćenja, u četiri mjeseca ove godine bilo manje nego u istim mjesecima prošle godine.

Domaći su turisti s 373,1 tisućom dolazaka i 887,7 tisuća noćenja u minusu za 8,5 i 10,4 posto, dok su stranci imali nešto manji pad, za 4 posto sa 630,9 tisuća dolazaka te za blagih 0,1 posto s nešto malo više od 1,78 milijuna noćenja.

Bolji turistički promet u ovogodišnjem travnju može se objasniti i uskrsnim blagdanima u tom mjesecu za razliku od prošle godine kada su ti blagdani bili u ožujku pa je lanjski travanj bio lošiji od onog 2007.

Ipak, pad turističke posjete u četiri mjeseca ove godine u odnosu na prošlu godinu pokazuje da i hrvatski turizam osjeća posljedice ekonomske krize te da ni dobar posjet za vrijeme Uskrsa nije uspio nadvladati minuse iz prvih mjeseci godine.