Body&Mind

Mirela Anić: 'Vrijeme je za novu dimenziju fitnessa'

04.12.2023 u 12:19

Bionic
Reading

Trenažno-dijagnostički centar, Body&Mind, je mjesto gdje svatko može pronaći oblik treninga koji odgovara upravo njemu. U svojoj ponudi nude više različitih treninga, uključujući i online treninge, a također provode i dijagnostiku izdržljivosti, funkcionalnih sposobnosti te razine treniranosti i vitalnosti kardiovaskulatornog i respiratornog sustava

Body&Mind je u vodstvu dvoje izvrsnih kineziologa i stručnjaka u svom području, Mirele Anić i Igora Blažinića, koji već godinama treninge i pristup svojim klijentima žele dovesti na novu razinu. Uz njih, tu je također i cijeli tim stručnjaka koji su svim klijentima uvijek na raspolaganju kako bi njihov performans na treninzima bio još bolji. Također su nedavno pokrenuli i novi program, Zdrava žena, posvećen ženama u dobi od 35 godina. „ZDRAVA ŽENA upravo predstavlja spoj znanosti, znalaca i ideja kojima je zajednički cilj podići razinu svijesti žena o svom zdravlju, informirati te inspirirati na novi i kvalitetniji odnos sa sobom. ZDRAVA ŽENA slavi posebnosti žene i daje svakoj od nas priliku da se zavoli dublje i više“ – rekla je kineziologinja Mirela Anić, suvlasnica Body&Mind centra s kojom smo razgovarali povodom 20-te obljetnice djelovanja centra.

Kako ste se odlučili za pokretanje trenažno-dijagnostičkog centra, a ne za klasične fitness programe?

Kad smo otvarali naš Body & Mind Centar cilj nam je bio približiti znanost ljudima, kreirati programe treninga i dijagnostike bazirane na najrecentnijoj znanosti, usmjerene ka optimizaciji zdravlja i sposobnosti, rekreativca i sportaša. Tijekom 20 godina Body & Mind-a integrirali smo procedure vezana za zdravlje kralježnice, kvalitetu držanja i kretanja, trening nervnog sustava, disanje, trening fascija i dr. Kao kineziolozi, shvaćamo našu važnu ulogu u preventivnoj medicini, stoga od prvog dana dajemo našim klijentima više od treninga. Ulaganjima u znanja i tehnologije te razvojem posebnog sustava rada, dobili smo mogućnost testirati i optimizirati zdravlje, sposobnosti i vitalnost naših klijenata, čime se svrstavamo u svjetsku scenu health and performance centara.

Kako izgleda uvodni trening?

Uvodni trening predstavlja upoznavanje trenutnog stanja klijenta, njegovih/njezinih ciljeva, osobnosti, mogućnosti i preferencija. Uključuje pregled disanja, držanja i kretanja, pregled razine pokretljivosti, jakosti i izdržljivosti. Nakon inicijalne dijagnostike i razgovora, provodi se trening sa bazičnim vježbama kako bi, među ostalim dala i mogućnost klijentu da doživi naš jedinstveni pristup. Nakon sata se klijentu daje preporuka za nastavak treninga, uzimajući u obzir dobivene informacije tog inicijalnog susreta. Iznimno nam je važno iskustvo i edukacija svakog klijenta. Stoga je ideja tog prvog susreta podići razinu informiranosti klijenta, uvesti ga u potpuno novi svijet pristupa zdravlju i sposobnostima, koji su uvjeti za kvalitetnije rezultate a time i kvalitetniji život.

Što sve uključuje vaš individualni pristup klijentu?

Individualni pristup je jedan od osnovnih principa našeg koncepta, formiranih još na početku poslovanja 2003. godine. On uključuje provedbu individualne inicijalne dijagnostike i upoznavanje svake osobe prije uključenja u naš sustav. Metode treninga odabiru se i preporučuju za konkretnu osobu i konkretan cilj. Posebno se odabire i stil podučavanja i način provedbe programa kako bi svaki klijent postigao maksimalne rezultate. Svakog se klijenta dodatno podučava o pravilnom disanju i kretanju, educira ga se o pametnim rutinama kojima se unapređuje spavanje, oporavak i hormonsko zdravlje, reducira stres, povećava izdržljivost te unapređuju fokus i koncentracija. Takav pristup imamo i sa klijentima koji vježbaju u malim homogenim grupama i individualno, a mi to zovemo novom dimenzijom fitnessa, koja razumijeva jedinstvenost svakog čovjeka te njegove potrebe, ciljeve i mogućnosti.

Što se sve događa kada netko dođe na kineziološku dijagnostiku kod vas?

U našem centru imamo suvremen i vrhunski opremljen dijagnostički lab, gdje provodimo kineziološku dijagnostiku rekreativaca i sportaša. Različiti dijagnostički protokoli namijenjeni općoj populaciji odnose se na analizu sastava tijela, posturalnu analizu, dijagnostiku disanja i analizu temeljnih obrazaca kretanja. Ujedno provodimo dijagnostiku izdržljivosti, funkcionalnih sposobnosti te razine treniranosti i vitalnosti kardiovaskulatornog i respiratornog sustava. Sve navedeno provodimo i sa sportašima, uz dodatak testiranja motoričkih sposobnosti koje provodimo na posebnoj aparaturi a riječ je o brzini, brzini reakcije, agilnosti, eksplozivnosti, reaktibilnosti i snazi. Procedure se odabiru s obzirom na dob, razinu treniranosti te cilj osobe sa kojom radimo. Suvremena dijagnostika je osnova za programiranje cjelovitih i kvalitetnih programa za unapređenje zdravlja, sposobnosti i top forme.

Među svojim programima imate i poseban dio za sportaše, po čemu se njihovi treninzi razlikuju od ostalih?

Rad sa sportašima odnosi se na kondicijsku pripremu, a koja može pokrivati prevenciju ozljeda, regeneracijske programe te programe održavanja ili unapređenja sposobnosti, posebno jakosti i snage, brzine, eksplozivnosti i agilnosti. Svi programi sa sportašima provode se s obzirom na individualnu dijagnostiku, uz poštivanje konkretnog perioda u sezoni i uz potrebnu specijalizaciju s obzirom na sport i poziciju sportaša. Takvi su treninzi najčešće intenzivniji, složeniji i specifičniji, u odnosu na treninge opće populacije.

Rad sa djecom i mladima u sportu, poseban naglasak daje na kvalitetu držanja i kretanja, tehniku svih vježbi te njihovu edukaciju vezanu za zdravlje i top formu.

U svojoj ponudi imate i online treninge, kako oni izgledaju?

Naši on line programi treninga čine različite treninge u trajanju od 5-55 minuta, različitih intenziteta i ciljeva, pa tako možete trenirati cijelo tijelo ili tonirati posebno jednu regiju, možete razvijati svoju kondiciju i izdržljivost te raditi na gubitku potkožne masti, možete se istezati i raditi treninge relaksacije, oporavka i disanja. Postoje programi namijenjeni samo ženama i samo muškarcima te oni koje svi mogu koristiti jednako, ovisno o potrebama.

Nakon Nove godine izlazi nam nova aplikacija, koja će osim navedenog nuditi svim korisnicima puno novih treninga, sadržaja i opcija kojima mogu održavati razinu svoje motiviranosti, unaprijediti svoja znanja te dignuti razinu svog psiho-fizičkog zdravlja i forme na viši nivo.

Imate li neku vrstu treninga za djecu i mlade?

Rad sa djecom i mladima provodimo uglavnom individualno ili kod srednjoškolaca u grupnom načinu rada. Njihovi se programi uglavnom baziraju na unapređenju kvalitete držanja i kretanja, razvoju pokretljivosti, jakosti, izdržljivosti i koordinacije te svakako radimo na njihovom motoričkom opismenjavanju. Ako je riječ o mladim sportašima, prije specifičnih sadržaja, radimo na važnim aspektima zdravlja, osnovama za pravilan rast i razvoj, uz poseban naglasak na učenje pravilnih tehnika svih vježbi te integraciju edukacije vezane za zdravlje i top formu. Ponekad roditelji dovedu djecu na dijagnostiku te im kompiliramo program treninga za kod kuće, kojeg onda djeca provode uz kontrolu roditelja. Sa novom aplikacijom od Nove godine, imati ćemo priliku kvalitetnije provoditi individualne programe na daljinu za djecu, mlade i odrasle.

Kako ste došli na ideju za pokretanje programa Zdrava žena?

Program ZDRAVA ŽENA nastao je iz moje duboke želje da se na pravi način obratim sebi, da se vidim, spoznam i osnažim te da svojim znanjima i iskustvima pomognem i drugima ženama da osnaže sebe te da probude svoju unutarnju snagu kako bi postale vitalnije, zdravije i sretnije upravo u vrijeme kada to najviše zaslužuju, tijekom perimenopauze i menopauze. Kako bi mi u Body & Mind-u rekli, ideja je dovesti znanost ljudima, prave ljude i informacije ljudima, te potaknuti svoje okružje na pozitivne promjene. ZDRAVA ŽENA upravo predstavlja spoj znanosti, znalaca i ideja kojima je zajednički cilj podići razinu svijesti žena o svom zdravlju, informirati te inspirirati na novi i kvalitetniji odnos sa sobom. ZDRAVA ŽENA slavi posebnosti žene i daje svakoj od nas priliku da se zavoli dublje i više.

Što se radi na Terapiji pokretom i kako izgleda ta vrsta treninga?

Terapija pokretom odnosi se na sanaciju bolnih stanja i ozljeda kroz restorativne kretnje i svjesno disanje. Odabir medoda treninga i konkretnih vježbi odabire se po inicijalnoj dijagnostici, a uglavnom je riječ o DNS metodi, terapijskom Pilatesu, modificiranim programima kardiovaskularnog fitnessa te posebnim tehnikama disanja, koji se provode individualno ili u malim homogenim grupama. U tom programu pristupamo tijelu cjelovito, sa ciljem povratka na svakodnevnu optimalnu funkcionalnost. Vježbe su kontrolirane, obnavljajuće i niskog intenziteta, uključuju različite rekvizite i podloge te vrlo inteligentne Pilates mašine. Svaki klijent terapije pokretom dobiva i program kućnih vježbi, koje provodi u dane kada ne dolazi kod nas te poduku o pravilnom kretanju, sjedenju, ležanju i svemu što njegovu čini svakodnevicu a može doprinijeti pozitivnim ishodima terapije.

U svojoj ponudi imate i program prevencije i terapije ozljeda. Tko vodi te programe i surađujete li s nekim doktorima?

Svaki naš trenažni program u rekreaciji i sportu je i program prevencije. Ipak kada je riječ o programima prevencije i terapija ozljeda, uglavnom mislimo na sportaše.

U radu sa sportašima, osim individualnog posturalnog i motoričkog statusa, uzimaju se u obzir najučestalije ozljede i bolna stanja u konkretnom sportu i na konkretnoj poziciji te se temeljem dobivenih informacija kreiraju zasebni individualni prevencijski protokoli. Taj način rada potvrđen je minimalnim bojem ozljeda sportaša u našoj bogatoj praksi, kako na razini klubova i reprezentacija, tako na razini individualnog rada sa sportašima u centru. Sve programe prevencije ozljeda provode kineziolozi kondicijski treneri, dok programe sanacije ozljeda i bolnih stanja provode kineziterapeuti. Surađujemo sa poliklinikom T, koja nudi fizikalnu terapiju i rehabilitaciju, specijalistiške preglede, a ujedno surađujemo sa drugim liječnicima iz područja neurologije, pulmologije i endokrinologije, koji su nam dodatna podrška u radu.

U sklopu vašeg centra održavate i radionice. Tko sve može doći na radionicu i koliko često se one održavaju?

U našem centru provodimo radionice namijenjene kontinuiranoj edukaciji trenera i terapeuta te radionice namijenjene općoj populaciji. Različite radionice održavamo kontinuirano cijele godine a na njima se može prisustvovati u živo ili on line. Radionice i edukacije za struku provodimo od 2004. godine te smo postali prepoznatljivi izvor znanja u regiji. Sa druge strane sa radionicama za opću populaciju počeli smo unazad par godina, sa ciljem snažnije promocije cjelovitog zdravlja i medicine vitalnosti, dizanja razine informiranosti i motiviranosti opće populacija kada je riječ o upravljanju vlastitim zdravljem i formom. Upravo radionice iz programa inteligentnog upravljanja zdravljem, My health management, učime ljude kako da postave sebe u centar svog života, kako da svakodnevnim rutinama unaprijede svoje zdravlje i otpornost, kako da zdrave navike postanu životni stil te kako u tom procesu probuditi duboku radost i zadovoljstvo životom. Sve se može naučiti i istrenirati uz pravo vodstvo.

Planirate li uskoro otvoriti novu lokaciju?

Trenutno smo najviše posvećeni kreiranju programa kojima je cilj pomoći ljudima da budu zdraviji, otporniji i vitalniji te da dignu na višu razinu svoj životni entuzijazam. Unapređujemo znanja i vještine naših trenera, kreiramo jedinstvene radne procedure te trenažne i dijagnostičke programe, koji odgovaraju potrebama čovjeka današnjice. Svakako je produbljivanje naše kvalitete i individualnog pristupa, ekspanzija ideja i dodatna pažnja na detaljima unutar postojećeg Body & Mind-a moj glavi fokus. Takav pristup traži velik angažman i svakodnevnu predanost te nova lokacija nije opcija.

Ipak jedinstvenost našeg koncepta na globalnoj razini, otvara prostore za potpuno nove kreacije i suradnje, kojima ću se svakako posvetiti u narednim mjesecima, i koji će, vjerujem, u skoroj budućnosti biti novi nivo Body & Mind-a ali i novi nivo fitness industrije generalno.