DOBRA STRANA RECESIJE

U Osijeku procvao softverski biznis

12.03.2013 u 17:16

Bionic
Reading

Eksplozija proizvodnje softvera u Osijeku traje već pet godina te se i dalje širi. Prošle godine otvoreno je sedam novih tvrtki. Ove godine zaposlit će se najmanje trideset novih informatičkih stručnjaka

Izvoze računalne i online programe širom svijeta, a prihod im svake godine raste, i to najviše od poslova u inozemstvu. Okupljeni su u udrugu Softwarecity, a predsjednik Tomislav Bilić kaže da im čak pogoduje klima globalne ekonomske recesije.

Bilić je 2008. godine bio jedini zaposleni u svojoj tvrtki Inchoo. Danas ima 32 stručnjaka, koji 96 posto prihoda ostvaruju kod kupaca izvan Hrvatske.

Podaci osječko-baranjske HGK govore koliko je profitabilan tamošnji programerski pokret. Sa 247 zaposlenih 2011. godine ostvarili su 75 milijuna kuna prihoda, od čega ravno trećinu u inozemstvu. Izvoz je u četiri godine do tada porastao za 460 posto. Samo lani otvoreno je sedam novih tvrtki, tako da ih danas ima najmanje 69. U brojku nisu uračunati obrti i podružnice tvrtki iz drugih dijelova Hrvatske, što znači da ih ima još više.

Bilić kaže da je uzletu doprinijela ekonomska recesija u svijetu potaknuvši osječke programere na orijentaciju prema izvozu. Ove godine, predviđa, trebat će još najmanje 30 stručnjaka.

'Apsolutno nikakve veze nema to što radimo iz Osijeka. Klijentu je sasvim nebitno jesmo li iz južne Italije, Latvije ili Osijeka. Jedino je bitna kvaliteta, kvaliteta rada i, možemo reći otvoreno, donekle konkurentna cijena. Istina, skuplji smo od nekih azijskih zemalja poput Indije i Vijetnama, ali nismo toliko skupi kao neka tvrtka, primjerice, u Londonu. Može se reći da smo opcija najbolje kupovine', izjavio je Bilić za tportal.

Dok je domaće tržište softvera padalo, osječki programeri pratili su što se događa na globalnom, osnovali udrugu Software city i osmislili proboj u to sve dinamičnije područje. Sada im trebaju novi stručnjaci.

'Putem udruge nastoji potaknuti mlade da se opredijele za ovu struku, pridruže nam se i vide svoju perspektivu u ovom kraju', kaže Bilić.

A u Osječko-baranjskoj županiji živi desetina svih hrvatskih nezaposlenih i investicija godinama nema

Zato je sredinom prošle godine odjeknula vijest da je osječki Farmeron privukao američke ulagače da ulože osam milijuna kuna u njihov online program za upravljanje poljoprivrednim farmama, koji poljoprivrednici širom svijeta koriste da bi kontrolirali troškove i analizirali svoju proizvodnju. Tvrtka Anctu u prosincu je dobila 50 tisuća kuna početne investicije za izradu rješenja za vođenje društvenih mreža za Facebook, Twitter i sadržaje.

'Povezuje nas želja prema perfekcionizmu i specijalizaciji. Imamo tvrtku specijaliziranu za informatičke programe za medicinske ustanove u Americi i portale za zapošljavanje. U našim nišama to postaje presudno', otkriva Bilić, čiji je Inchoo opredijeljen za izradu posebne vrste online trgovina samo na platformi Magento. U tome, kaže, nastoje biti najbolji u svijetu.

Udruga Sofware city nastala je radi povezivanja ovog pozitivnog privrednog trenda, koji je prije samo nekoliko godina još bio nekoordiniran, kao slučajni spoj više individualnih uspjeha, da bi se pretvorio u ozbiljnu industriju.