povezivanje stručnjaka

U Londonu osnovana Udruga hrvatskih britanskih profesionalaca

26.05.2023 u 10:16

Bionic
Reading

U Londonu je osnovana Udruga hrvatskih britanskih profesionalaca ACBP (Association of Croatian British Professionals), čiji je cilj povezati hrvatske stručnjake koji žive i rade u Ujedinjenom Kraljevstvu, priopćili su u petak iz te udruge

U Ujedinjenom Kraljevstvu trenutno boravi između 15 i 20 tisuća Hrvata i njihovih obitelji, a mnogi od njih su eksperti i menadžeri u raznim sektorima poput financija i IT-ja, kulture, obrazovanja i znanosti.

Udruga će se baviti organiziranjem profesionalnih i društvenih događaja s namjerom stvaranja i povećanja zajednice hrvatskih talenata.

ACBP želi biti centralno mjesto na kojem će članovi razmjenjivati znanja i iskustva te se aktivno podržavati u profesionalnom i privatnom pogledu. Supredsjednici udruge su Krešimir Krajnović i Margareta Klinčić Tremac, koji su dosad okupili već oko 150 članova. 

Supredsjednici udruge ističu da im je vizija  stvoriti jedinstvenu i snažnu zajednicu hrvatskih stručnjaka u Velikoj Britaniji koja će biti prepoznata i cijenjena u Ujedinjenom Kraljevstvu i Hrvatskoj. Cilj im je potaknuti povezivanje i suradnju među hrvatskim stručnjacima te između hrvatskih i britanskih tvrtki. 

Prvi izlazak u javnost udruga je obilježila u travnju domjenkom u hrvatskom veleposlanstvu u Londonu, gdje im se prigodnim govorom obratio i hrvatski veleposlanik u UK-u Igor Pokaz.

Pokaz je naglasio da mu je zadovoljstvo što je  konačno ostvaren  projekt koji je dugo priželjkivao vidjeti tijekom mandata u Londonu.

"Od samog dolaska i upoznavanja ljudi koji rade i žive u Velikoj Britaniji, primijetio sam da su iznimno uspješni u različitim sektorima kao što su IT, znanosti, glazba, umjetnost i financije, ali nisu bili međusobno povezani. Vjerujem da će ova udruga postati dinamična organizacija koja će uspješno funkcionirati i pružati platformu našim ljudima da se druže, umrežavaju, dijele informacije te pružaju međusobnu podršku. Konačno, želimo osigurati da naši članovi ostanu povezani sa svojom hrvatskom domovinom”, rekao je Pokaz.