UGLAVNOM STRANI TURISTI

U kućama i stanovima za odmor 5,19 mil. noćenja

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 21.02.2011 21:56
  • Objavljeno 21.02.2011 u 17:31
dugi otok turizam plaža jadran

dugi otok turizam plaža jadran

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Zvonimir Barišin

U kućama i stanovima za odmor u Hrvatskoj je prošle godine boravilo 338,5 tisuća turista koji su ostvarili 5,19 milijuna noćenja, privremeni su podaci Državnog zavoda za statistiku

Podaci o nekomercijalnom turističkom prometu u kućama i stanovima za odmor pokazuju da su većinu dolazaka ostvarili strani turisti, a većinu noćenja domaći turisti.

Tako su strani turisti ostvarili 56,1 posto dolazaka i 43,2 posto noćenja, dok je domaćih turista bilo 43,9 posto, a njihovih noćenja 56,8 posto.

Domaćih 148,6 tisuća turista u tim je kućama prošle godine ostvarilo 3,01 milijuna noćenja, dok je gotovo 190 tisuća stranaca ostvarilo 2,28 milijuna noćenja.

Riječ je o istraživanju o nekomercijalnom turističkom prometu u kućama i stanovima za odmor koje se ne iznajmljuju turistima, već njihovi vlasnici, članovi obitelji, rodbina i prijatelji plaćaju (samo) paušalnu ili boravišnu pristojbu po noćenju.

Podaci za prošlu godinu se tako temelje na evidencijama o naplati te pristojbe koju vode turističke zajednice grada/općine ili mjesta, pri čemu su, kako navode iz Državnog zavoda, obuhvaćeni podaci 162 turističke zajednice i to uglavnom na Jadranu koje su postavile informacijski sustav praćenja prijave i naplate boravišne pristojbe.

Stoga su i podaci za prošlu godinu privremeni, jer sve turističke zajednice još nemaju prikladno organiziranu tu evidenciju.

Uz to, podaci za prošlu godinu nisu usporedivi ni s 2009. jer su do 2010. vlasnici kuća i stanova za odmor i sve osobe koje noće u tim objektima boravišnu pristojbu plaćali do 15. lipnja do 15. rujna. Slijedom novog Pravilnika (od siječnja 2010.) broj noćenja i u tim se objektima registrira, a boravišna pristojba naplaćuje od 1. siječnja do 31. prosinca.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, od ukupnih 5,29 milijuna noćenja od 1. siječnja do 31. prosinca prošle godine u kućama i stanovima za odmor većinu su, 65,7 posto ili 3,48 milijuna, ostvarile osobe za koje se boravišna pristojba plaća paušalno.

Ostalih 1,81 milijun noćenja ostvarile su osobe koju u tim objektima tu pristojbu plaćaju po noćenju.

Prosječno je po dolasku u tim objektima prošle godine bilo 16 noćenja, pri čemu su više, prosječno 20 noćenja po dolasku ostvarili domaći turisti, a strani 12.

Među stranim turistima u kućama i stanovima za odmor u Hrvatskoj su prošle godine najviše noćenja, 49,6 posto, ostvarili Slovenci. S udjelom u noćenjima od 12,5 posto slijede Nijemci, s 5,3 posto oni iz Bosne i Hercegovine, po 5,2 posto oni iz Austrije i Mađarske te s 3,9 posto turisti iz Italije.

Državni zavod za statistiku posebno iskazuje podatke o turističkom prometu u komercijalnim smještajnim objektima (hoteli, kampovi, odmarališta, planinarski domovi i sl.) i za privatne smještajne objekte (npr. sobe za iznajmljivanje, apartmani, i sl., ako se iznajmljuju za smještaj turistima).

Po tim je podacima, Hrvatsku prošle godine posjetilo 10,6 milijuna turista, što je 3,2 posto više nego u godini prije, dok je ostvarenih 56,41 milijun noćenja porast za 2,6 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi